Про практикантів на підприємстві

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко провела семінар з працівниками ТОВ «Споруда 2017» на тему: Практиканти на підприємстві.

 Інспектор роз’яснила, як оформити практиканта і чи потрібно оплачувати йому працю?

Коли підприємство бере на себе місію «бази практики» і приймає практиканта, необхідно врахувати, що умови і порядок проходження практики учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів і студентами вищих навчальних закладів регламентуються різними нормативними документами.

Інспектор звернула увагу на те, що практиканти (учні, слухачі, студенти) підпорядковуються правилам внутрішнього трудового розпорядку, виробничої санітарії та іншим правилам, що діють на підприємстві. З ними проводять інструктажі з охорони праці (ввідний та на робочому місці), а також забезпечують їм безпечні умови праці.

За необхідності практикантів забезпечують спецодягом і засобами індивідуального захисту. При цьому матеріальне забезпечення практикантів — учнів ПТНЗ забезпечує база практики (п.11 Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затвердженого постановою КМУ від 07.06.99 № 992). А ось витрати, понесені базою практики у зв’язку з проведенням практики студентів, відшкодовує ВНЗ згідноп. 5.2  Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом Міносвіти від 08.04.93 №93. Загальна сума таких витрат визначається в кошторисі-калькуляції витрат на проведення практики, що є додатком до договору на проведення практики студентів ВНЗ та погоджується сторонами договору.

Студентам ВНЗ і учням ПТНЗ дозволено самостійно підбирати місця для проходження практики (з обов’язковим узгодженням з навчальними закладами).

Праця учнів і слухачів ПТНЗ під час практики оплачується. Виплати здійснюються за фактично виконаний обсяг робіт відповідно до встановлених норм праці відповідно до законодавства. При цьому допускається два варіанти виплати учням доходу за виконану ними роботупідприємство — база практики на підставі цивільно-правового договору, укладеного з ПТНЗ, повністю перераховує закладу кошти у вигляді оплати за виконану учнями, слухачами роботу. У свою чергу, ПТНЗ здійснює виплату таким учням, слухачам 50 % цієї суми, а решту 50 % використовує для здійснення своєї статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази, на соціальний захист учнів, проведення культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи.

Або підприємство перераховує ПТНЗ 50% грошових коштів, зароблених практикантами за період виробничої практики, а решту 50% нараховує та виплачує безпосередньо практикантам. Спосіб розподілу зароблених коштів «50/50» узгоджується між підприємством та ПТНЗ і застерігається в договорі про навчально-виробничу практику як додаткове зобов’язання підприємства.

Перерахування (виплата) зазначених коштів має здійснюватися підприємством не пізніше п’яти днів після виплати заробітної плати працівникам підприємства.

Інспектор зазначила, що Кодекс законів про працю України, та Порядок №992 не дають чіткої відповіді на запитання про суть відносин, що виникають у період практики між підприємством — базою практики і практикантами — учнями, слухачами ПТНЗ.

На думку Мінсоцполітики та Пенсійного фонду України такі відносини не є трудовими, а трактуються як навчально-виробничий процес, що зазначається в листі Мінсоцполітики від 20.08.2012 № 107/021/150-12* та в листі Пенсійного фонду України від 14.08.2012 № 18973/03-20.

Проте, Державна фіскальна служба України у листі від 13.10.2015  №21700/6/99-99-17-03-03-15 зробила висновки, протилежні наведеним, що такі відносини є трудовими.

Якщо підприємство не готове сперечатися з ДФСУ, необхідно укладати з практикантами строкові трудові договори на період проходження практики.

Укласти строковий трудовий договір зі студентом-практикантом можна за умов, якщо:  в установі є вакантні посади;

робота на таких посадах відповідає вимогам програми практики студента;

не менше 50 % часу студенту відводиться на загальнопрофесійну підготовку за програмою практики.

Студент працюватиме на умовах неповного робочого часу (адже половина його часу буде присвячена навчальному процесу).

Інспектор наголосила, що в разі прийняття на роботу студента молодше 18 років підприємство зобов’язане дотримуватися трудових гарантій, установлених гл. XIII КЗпП Українидля такої категорії працівників.

Крім того, слід урахувати, що це місце роботи студента-практиканта буде його основним місцем роботи, а не сумісництвом (за умови, звичайно, що він ніде більше не працює, а тільки навчається у ВНЗ) згідно листа Мінсоцполітики від 20.01.2012 № 21/13/116, а також п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99  № 13).

При цьому до трудової книжки студента-працівника роботодавець вносить запис (за необхідності — заводить трудову книжку).

За виконану роботу за строковим трудовим договором працівнику-студенту потрібно нарахувати заробітну плату.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)