Фахівці Держпраці провели онлайн-прийом громадян Кіровоградської області

Під час онлайн-прийому, який відбувся 22 травня в територіальному Управлінні Держпраці за участю першого заступника начальника Управління Віталія Заніздри, жителі Кіровоградщини порушили перед фахівцями Служби питання, що стосувались обслуговування газових приладів та трудових відносин.

 Пенсіонер із Кропивницького Олександр Вакуленко поцікавився, до кого йому, як споживачу природного газу, звертатися щодо обслуговування газової плити та котла?

Начальник відділунагляду на виробництві і об’єктах підвищеної  небезпеки Департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Василь Лісовик пояснив, що відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових будівель, здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах. До технічного обслуговування і ремонту споруд та об'єктів системи газопостачання населення допускається залучення суб'єктів господарювання, що мають дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до вимог Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тобто, необхідно звернутись до організації, яка має відповідний дозвіл та  заключити договір на виконання технічного обслуговування газового обладнання та системи газопостачання житлового будинку. Реєстр таких організацій є в Управлінні Держпраці.

Головний спеціаліствідділу з питань трудових відносин Департаменту з питань праці Людмила Штронда надала роз’яснення Юлії Кашубі з Кропивницького, яку підприємець звільнив, але не виплатив у повному обсязі зарплату і не повернув трудову книжку.

        Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердження наказом Мінпраці, Мінюсту і Мінсоцполітики України від 29.07.1993 №58, забороняє зберігання трудових книжок фізичними особами – підприємцями. При звільненні виплачуються усі кошти, належні працівнику, в тому числі компенсація за невикористані дні щорічної відпустки.

        Щодо порушення трудових прав працівник наразі має право звернутись до суду. Судовий збір при розгляді трудових питань має сплатити фізична особа – підприємець.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)