Серед переваг офіційного працевлаштування – гідне соціальне забезпечення

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Валентина Ульяніна провела семінар на тему: «Серед переваг офіційного працевлаштування – гідне соціальне забезпечення.»

 Питання легалізації зайнятості та заробітної плати населення було і залишається надзвичайно актуальним, оскільки саме від величини страхового стажу та розміру офіційної заробітної плати, з якої сплачені внески, залежить рівень соціального та пенсійного захисту людини.

Неоформлений трудовий договір є не тільки грубим порушенням трудового законодавства, а й тягне за собою ряд проблем для самого працівника. З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові угоди з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку.  Досить часто працівники, погоджуючись на це, не замислюються про наслідки.   

Особа, яка отримує неофіційну заробітну плату, позбавлена або обмежена у соціальній захищеності в разі тимчасової непрацездатності, оскільки у цьому випадку листи непрацездатності не оплачуються або оплачуються не в повному обсязі. Також у такій ситуації не проводяться страхові виплати в разі настання нещасного випадку на виробництві, працівник позбавлений права отримувати в повному обсязі допомогу по безробіттю у разі скорочення. Від несплати податків, внесків із тіньових доходів втрачають надходження бюджети усіх рівнів, фонди соціального страхування, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення. У сфері виплати заробітної плати мають місце випадки ухилення від оподаткування та порушення законодавства, а саме - наймані працівники офіційно одержують лише мінімальну зарплату, а решту «в конверті», а також, окремі роботодавці взагалі не платять внески за своїх найманих працівників. Змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблені гривні зможуть лише самі працівники, які насамперед повинні бути зацікавлені в тому, щоб працювати офіційно.

Працівникам необхідно бути обізнаними щодо власних прав, вимагати офіційного оформлення трудових відносин, тому що тільки таким чином можна отримати гідне соціальне забезпечення.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)