Запитуйте – відповідаємо

Якщо працівник ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду, які дії роботодавця?

 Роз'яснення надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Наталія Струтинська.

 Обов'язкові попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких де, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій,затверджений Наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246.

Відповідно до ст. 46 Кодексу законів про працю України та п. 3.9 розділ ІІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 роботодавець має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляд, до дисциплінарної відповідальності, та відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

А також, відповідно до п. 3.6 розділ ІІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 відстороняє від роботи працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, та не допускає до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров'я.

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)