На «Радіомайдані» - про трудові права працівників і порушення законодавства про працю

Як і куди звертатися підприємцям і найманим працівникам, щоб захистии свої права ? Які порушення трудового законодавства найчастіше виявляють інспектори Держпраці обговорили на дискусійниму програми "Радіомайдан" начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Олена Хіміч та голова обласної спілки підприємців малого і середнього бізнесу Олена Надутенко. Програма вийшла майданчику у прямому ефірі на UA: Кропивницький, радіо "Скіфія - Центр" та в YouTube

ВІДЕО

 Учасники програми проаналізували причини нелегальної зайнятості, яка залишається проблемою в області та державі.

Олена Надутенко говорила про те, що зростання заробітної плати, як наслідок зростання податків,  інколи представники малого бізнесе не можуть подолати.

Нелегальна зайнятість користується на сьогоднішні попитом завдяки безпосередньо самим працівникам. Оскільки дуже часто в умовах дефіциту вільних для працевлаштування вакансій, громадяни від «безвиході» погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Роботодавець не застрахований від несумлінних працівників. І тому відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками може призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи. За таких умов роботодавець не в змозі буде притягнути найманого працівника як до матеріальної відповідальності, так  і застосувати до нього дисциплінарне стягнення. Тобто, «нелегалізована» зайнятість має для роботодавців безліч негативних наслідків.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)