Основними електрозахисними засобами для роботи в електроустановках є електроізолювальні засоби

Головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Кіровоградській області Володимир Євтушенко провів із працівниками Петрівського РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго» семінар з питань дотримання заходів безпеки та застосування засобів захисту при виконанні робіт в електроустановках напругою понад 1000В, присвячений Всесвітньому дню безпеки та гігієни праці.

 Наголошено на виконанні у встановленому порядку організаційних та технічних заходів безпеки, які вимагають НПАОП 40.1-1.01-97 «Правила безпечної експлуатації електроустановок». Обговорено застосовування працівниками для захисту від ураження електричним струмом при обслуговуванні електроустановок засобів захисту відповідно  до НПАОП 40.1-1.07-01 «Правил експлуатації електрозахисних засобів».

Так, основними електрозахисними засобами для роботи в електроустановках є електроізолювальні засоби, ізоляція яких довгий час витримує робочу напругу електроустановки і які дозволяють працівникам працювати на струмовідних частинах, що перебувають під напругою. Це ізолювальні штанги, ізолювальні кліщі, електровимірювальні кліщі, покажчики напруги, а в електроустановках напругою до 1000В, діелектричні рукавички та інструмент з ізолювальним покриттям.

Крім наведених вище засобів захисту в електроустановках повинні застосовуватись такі ЗІЗ: захисні каски – для захисту голови; захисні окуляри і щитки – для захисту очей і обличчя; протигази і респіратори – для захисту органів дихання; рукавиці – для захисту рук; запобіжні пояси та страхувальні канати. Нагадано, що всі працівники, які перебувають в діючих електроустановках   (за  винятком  щитів  керування,  приміщень з релейними  панелями  та  їм  подібних), в колодязях, тунелях, траншеях, повинні користуватись захисними касками.

   Слухачі отримали інформацію про стан виробничого електротравматизму у регіоні, розібрали основні причини, які привели до нещасних випадків.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)