Інспектор поінформував про вимоги безпеки під час ремонту сільськогосподарської техніки та обладнання

Головний державний інспектор Геннадій Сасов провів наради за участю керівників структурних підрозділів та працівників фермерських господарств ФГ «Москаленко» і ФГ «Сокіл», що в Олександрівському районі на тему: «Дотримання вимог безпеки під час проведення ремонту сільськогосподарської техніки та обладнання, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань».

 Окрему увагу фахівець звернув на дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час проведення робіт відповідно до вимог нових НПАОП 01.0-1.02-18 «Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві ».

Розглянуто окремі питання дотримання техніки безпеки при  експлуатації виробничого обладнання в ремонтних майстернях, - заточувальних, свердлильних верстатів, ручного електрифікованого інструменту.

Так, до роботи на заточувальних, свердлильних верстатах допускаються особи віком не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчання та інструктаж на робочому місці. Працівник повинен користуватися спецодягом і засобами індивідуального захисту, виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт. Біля верстата необхідно вивісити список працівників, які мають право виконувати роботу на ньому, а також табличку із зазначенням посадової особи зі складу спеціалістів, яка відповідає за утримання у справному стані верстатного обладнання та за його безпечну експлуатацію. Верстати повинні мати захисне заземлення. Абразивний інструмент і елементи його кріплення треба огородити захисними кожухами, міцно закріпленими на верстаті.

Заточувальні верстати під час роботи без охолодження мають бути оснащені пиловідсмоктуючими пристроями. Захисний екран заточувального верстата повинен бути зблокованим з пусковим пристроєм для виключення можливості пуску верстата при піднятому екрані. Забороняється працювати на свердлильному верстаті у рукавицях, без захисних окулярів і пристосування для закріплення оброблюваних деталей.

 Працівники, допущені до роботи з електроінструментом, повинні попередньо пройти навчання та перевірку знань правил безпечної роботи. Результати перевірок і випробувань електроінструмента необхідно записувати в «Журнал обліку, перевірки та випробувань електроінструмента». Журнал ведепризначений за розпорядженням працівник, який відповідає за зберігання та справність електроінструмента.

Геннадій Сасов також презентував бренд  Ukraine Now ("Україна зараз").

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)