В які дні має виплачуватись заробітна плата

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Євгенія Краєвська провела семінар у ТОВ «ЕКОСТАЙЛ» (м.Кропивницький) щодо термінів виплати заробітної плати.

 Роз’яснено, що відповідно до ст.115 КЗпПУ та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» від 23.09.2010 № 2559-VI заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Тобто, заробітна плата за першу половину місяця (15 календарних днів) має виплачуватись в період з 16 по 22 число, а за другу — з 1 по 7 число.

Конкретні терміни виплати заробітної плати встановлюються підприємствами самостійно в колективному договорі або нормативному акті роботодавця, погодженому з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом). Відповідно до ст.16 КЗпПУ умови колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством і угодами становище працівників, є недійсними.

На семінарі працівників також цікавили і інші питання законодавства про працю: тривалість основних та додаткових відпусток, проведення доплат за результатами атестації, порядок нарахування заробітної плати за час відпустки та строки її виплати.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)