Проведено навчання посадових осіб Управління з питань надання адміністративних послуг

26 лютого 2019 року відбулося практичне навчання за участі керівників структурних підрозділів та головних державних інспекторів, які здійснюють державний нагляд з питань охорони праці та промислової безпеки.

 Під час навчання начальник відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Ольга Середа акцентувала увагу присутніх на найбільш актуальних питаннях надання адміністративних послуг, які відносяться до компетенції Управління, а саме:

видача (переоформлення, анулювання) документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності (дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки);

реєстрація декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;

відомча реєстрація великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування.

Обговорено процедуру продовження строку дії дозволів.

На навчанні було розглянуто Порядок надання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці та опрацьовані питання, які виникають у субєктів господпрювання під час її заповнення.

Приділено увагу Порядку реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.01.2010 № 8 відповідно до якого юридичні та фізичні особи, які є власниками технологічних транспортних засобів зобов'язані зареєструвати зазначені транспортні засоби протягом 10 днів після придбання або виникнення інших законних прав на їх використання, у тому числі у разі тимчасового ввезення на територію України.

Роз’яснено питання щодо реєстрації, перереєстрації або зняття з обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, які належать суб’єктам господарювання, що перебувають в стані банкротства чи ліквідації.

Додатково до відома присутніх доведено перелік необхідних документів, потрібних для здійснення реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування.

Привернуто увагу на тому, що із зразками  заяв та зразком заповнення декларації можна ознайомитися в Центрах надання адміністративних послуг, на стенді у приміщенні Управління та на сайті Управління Держпраці у Кіровоградській області в розділі «Адміністративні послуги».

Посадовець ще раз наголосила на тому що з 5 грудня 2018 року набрали чинності Вимоги до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, затверджені наказом Міністерства соціальної політики від 12.04.2018 №507.

Було презентовано інформаційні листи, розроблені відділом організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг з усіх вищеперерахованих питань та запропоновано розповсюджувати їх під час проведення превентивних заходів.

 

Довідково:

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України  від 16 травня 2014 року № 523-р зазначені послуги надаються через центри надання адміністративних послуг райдержадміністрацій та міськвиконкомів.

Процедура видачі або відмови у видачі, переоформленні, анулюванні дозволів, визначена Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107(із змінами внесеними постановою КМУ від 07.02.2018 № 48) та Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Порядком визначено, що під час розгляду питання щодо продовження строку дії дозволу вина роботодавця враховується у тому випадку, якщо роботодавцем порушено його умови, зокрема не дотримано вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки.

У разі, якщо на підприємстві допущено виникнення аварій та/або нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом, із смертельними або тяжкими наслідками, до уваги Держпраці береться наявність самого факту виникнення аварій та/або нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом. При цьому, значення має ступінь тяжкості і наслідків нещасного випадку.

Чинним законодавством не передбачено продовження строку дії не чинного дозволу, зокрема, у разі звернення роботодавця за його продовження вже після закінчення строку дії дозволу.

  Таким чином, при вирішенні питання про продовження строку дії дозволу слід враховувати таке:

          чи порушено під час строку дії дозволу роботодавцем його умови, зокрема, чи дотримано вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у пункті 1 додатка 2;

          чи допущено виникнення аварій та/або нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом, із смертельними або тяжкими наслідками;

          чи закінчився строк дії дозволу на дату звернення суб'єкта господарювання за його продовженням.

 

Віповідно до Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, затверджені наказом Міністерства соціальної політики від 12.04.2018 №507 експертна організація повинна, зокрема

мати статус юридичної особи та матеріально-технічне забезпечення, необхідне для виконання своїх завдань;

бути акредитованою Національним агентством з акредитації України як орган з інспектування, що здійснює інспектування як третя сторона;

мати достатню кількість компетентного персоналу для належного виконання своїх завдань (не менше двох експертів технічних з кожного напряму діяльності заявника).

З переліком експертних організацій можна ознайомитися на сайті Національного агентства з акредитації України Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (naau.org.ua) в розділі «Реєстр акредитованих ООВ» - Органи з інспектування (ДСТУ EN ISO/IEC 1702

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)