Працівникам Гайворонської дільниці з будівництва виробничого підрозділу «Одеського територіального управління» ПАТ «Укрзалізниця» наголошено на вимогах безпеки під час виконання робіт на висоті

  Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Кіровоградській області Анатолій Дзіговський спільно з начальником віділення - страховим експертом з охорони праці відділення Управління Фонду соціального страхування України у районі Анатолієм Димарцем провели  нараду з працівниками Гайворонської дільниці з будівництва, виробничого підрозділу «Одеського територіального управління» ПАТ «Укрзалізниця» з питань виробничого травматизму та шляхів його попередження при виконані робіт на висоті з використанням підйомника та під час ремонту й експлуатації вантажопідіймальних кранів, а також  соціального страхування працівників від нещасних випадків.

 Анатолій Дзіговський   зазначив, що будівельні роботи слід виконувати згідно з вимогами законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці. Державний інспектор розповів про особливості установлення та безпечної експлуатації автомобільних вантажопідіймальних кранів та підйомників на виробничих дільницях залізниці та акцентував  увагу  на ризиках та небезпечних факторах під час виконання будівельних робіт на висоті. Проаналізовано випадки травматизму на будівництві та звернуто увагу на процедуру проведення розслідування нещасних випадків на виробництві та відшкодування шкоди постраждалим.

     Працівники, які виконують роботу на висоті, зобов’язані: знати і  виконувати вимоги Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, інших нормативно-правових актів та інструкцій з охорони праці, що стосуються їх робіт чи професій; дбати про особисту безпеку, а також про безпеку оточуючих людей під час виконання будь-яких робіт; виконувати роботи із застосуванням касок, запобіжних поясів, інших засобів індивідуального та колективного захисту; проходити в установленому порядку медичний огляд. Не дозволяється виконувати роботи на висоті у відкритих місцях при швидкості вітру 10 м/с і більше, при ожеледиці, грозі або тумані, який затрудняє видимість в межах фронту робіт, а також у  нічний  час  при  недостатній  освітленості та якщо температура повітря вище плюс 35 град. С або нижче мінус 20 град. С. Невідкладні роботи  на  висоті  в  більш  складних  погодних умовах (при інших температурах тощо) виконуються за рішенням роботодавця.

   Інженер з охорони праці підприємства Євгеній Вдовін проінформував присутніх про досвід  функціонування системи управління охороною праці на дільниці  при виконанні будівельно-монтажних робіт на об’єктах залізниці.                                                                                                        

    Анатолій Димарець ознайомив із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»,  а також надав дієву допомогу, консультацію та зразки документів з питань охорони праці, методичні посібники «Рекомендації з організації СУОП на підприємстві», зразок «Положення про СУОП» на електронних носіях.   

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)