Звертаємо увагу роботодавців на заходи профілактики переохолоджень працівників

Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці в області Наталя  Струтинська.

 Охолоджувальний мікроклімат – поєднання параметрів мікроклімату, при якому відбувається зміна теплообміну організму, що призводить до появи загального або локального дефіциту тепла в організмі. 

В умовах охолоджувального мікроклімату знаходиться велика кількість людей, які зайняті роботами на відкритому повітрі в холодний період року. Це газовики, будівельники, сільськогосподарські робітники, робітники кар'єрів, рибалки, мисливці, дорожні працівники тощо. Також в схожих умовах знаходяться  в холодний період року робітники неопалювальних приміщень елеваторів, складів, суднобудівельних заводів холодильних камер.

При роботі в умовах охолоджувального мікроклімату знижується загальна опірність організму до розвитку ряду захворювань, виникають простудні захворювання, можуть виникати захворювання периферичної нервової та м'язової систем, алергії, радикуліти, неврити, міозити та інші захворювання. Охолоджування температури тіла викликає порушення рефлекторних реакцій, зниження тактильних та інших реакцій, утруднюються рухи. Це також може бути причиною збільшення виробничого травматизму.

Відповідно до чинного Наказу МОЗ України  № 246 від 21.05.2007 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» знижену температуру в приміщенні та роботи на відкритих площах віднесено до переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими  є обов'язкові попередні та періодичні медичні огляди, метою яких є запобігання професійним захворюванням.

Періодичність медичних оглядів відповідно до додатку 4 п. 5.8 встановлена 1 раз на рік.  Обов'язковим методом дослідження є проведення холодової проби.  Під час проведення медичного огляду треба брати до уваги перелік протипоказань до роботи в умовах впливу холодового чинника. Медичними протипоказаннями (на доповнення до загальних медичних протипоказань) для робіт, де впливає знижена температура є – хронічні  хвороби периферичної нервової системи, облітеруючі захворювання периферичних судин (ангіоспазм), виражене варикозне розширення вен, тромбофлебіт, хронічні запальні захворювання матки та її придатків, хронічний простатит.  

 Для попередження можливого переохолодження працівників у холодний період року в приміщеннях, де на робочих місцях мікрокліматичні умови нижче допустимих величин та роботи на відкритих площадках необхідно забезпечувати – влаштування повітряних або повітряно-теплових завіс біля воріт, технологічних та інших отворів у зовнішніх стінах, тамбур-шлюзи, виділення спеціальних місць для обігріву, встановлення засобів для швидкого та ефективного обігрівання верхніх і нижніх кінцівок, встановлення  внутрішньо змінного режиму праці та відпочину, що передбачає можливість перерв для обігріву, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту. 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)