Проведено семінар з питань трудового законодавства в CФГ «Аск»

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Терещенко за участю голови СФГ «Аск» Валентини Самарської провів для працівників господарства семінар щодо оформлення трудових відносин.

 Державний інспектор розповів про вимоги законодавства в частині дотримання порядку оформлення трудових відносин. Роз’яснено, що використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на працю, на відпочинок, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості, а також у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності. Неоформлення трудових відносин позбавляє найманого працівника права вимагати від роботодавця належних умов праці, оплати праці на рівні не нижчому, ніж встановлено державою.

Переваги офіційного працевлаштування:

- сплачені із заробітної плати страхові внески - гідна пенсія в майбутньому, страхові виплати у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю (оплата лікарняних листів, відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами), у зв'язку з настанням нещасного випадку на виробництві, в зв'язку з настанням безробіття;

- гарантії з боку роботодавця щодо дотримання норм трудового законодавства: встановлення тривалості робочого часу, надання оплачуваної відпустки, створення належних умов праці на робочому місці, вирішення питань охорони праці тощо.;

- можливість захисту законом прав та інтересів працівників і розгляду трудових спорів, що виникають між працівником і роботодавцем, в судовому порядку.

Кожен працівник має можливість проконтролювати відображення особистих даних і розмір заробітноїплати,задекларованої роботодавцем, звернувшись до територіального органу Пенсійного фонду України з копією паспорта та ідентифікаційним кодом

 Погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин, громадянин автоматично та власноручно позбавляє себе права на рівність у своїй гідності та правах. Оскільки трудовий договір є двосторонньою угодою між найманим працівником та роботодавцем, де право однієї сторони відповідає обов’язку іншої, використання тіньової зайнятості для роботодавця призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином, підпорядкування найманого працівника внутрішньому трудовому розпорядку, тощо.

Неоформлений трудовий договір є не тільки грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою ряд проблем для самого працівника. Заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, про яку щомісяця і в повному обсязі звітує роботодавець, з якої здійснюється сплата єдиного соціального внеску, забезпечує працівника повної соціальним захистом, гарантованим державою, а період роботи - зараховується в повному обсязі в стаж, який буде разом з розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсійної виплати.

Виконання працівником роботи на підставі цивільно-правового договору, який містить ознаки трудового договору (виконання роботи за професією, посадою, у визначений роботодавцем час, на обладнанні роботодавця, з дотриманням вимог законодавства про охорону праці, з веденням обліку виконаної працівником роботи, регулярним нарахуванням і виплатою заробітної плати тощо), вважається допуском працівника до роботи без оформлення трудових відносин.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)