Допуск до роботи особи на умовах «стажування» без укладення договору

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Олена Коломійчук провела семінар у ФОП Єлінєвської Анни Вікторівни» на тему: «Допуск до роботи особи на умовах «стажування» без укладення договору».

 Олена Коломійчук розповіла, що допуск до роботи особи на умовах «стажування» без укладення договору зі «стажистом» є порушенням вимог трудового законодавства, за яке передбачена відповідальність, у тому числі – фінансова, адміністративна і кримінальна. Фактично при стажуванні працівників матиме місце заміна трудових правовідносин іншими відносинами.

Відповідно до ст. 26 Кодексу законів про працю України умова про випробування (перевірку роботодавцем кваліфікації майбутнього працівника) повинна бути зафіксована в наказі (розпорядженні) про прийняття цього працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюються всі вимоги законодавства про працю. Цьому обов’язково передує укладення трудового договору.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

Відповідно до чинного законодавства, застосування стажування можливе лише щодо студентів або осіб, які мають статус безробітних:

з метою розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності молоді, статтею 29 Закону України «Про зайнятість населення» надається можливість студентам вищих та учням професійно-технічних навчальних закладів проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час. Типова форма договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів затверджена постановою Кабінету Міністрів України № 20 від 16.01.2013.

професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних. Так, відповідно до Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, стажування – це підвищення кваліфікації безробітного з метою набуття практичних умінь і навичок для виконання професійних обов’язків за професією або на посаді, на яку претендує безробітний у роботодавця. Відповідно, громадяни, які мають офіційний статус безробітного, можуть проходити стажування – професійне навчання працівників на виробництві чи іншому підприємстві, організації незалежно від форми власності.

у всіх інших випадках роботодавець зобов’язаний укласти з працівником 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)