Запитуйте – відповідаємо!

Запитання від читачки у мережі «Фейсбук». Згідно з наказом №15 26.01.2005 “Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони та Переліку робіт з підвищеною небезпекою” п.5.3. Посадові особи районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, функціональні обов’язки яких пов’язані із забезпеченням охорони праці проходять навчання з питань охорони праці у навчальних центрах або галузевих навчальних центрах. Чи повинні проходити навчання та перевірку знань з охорони праці з подальшим отриманням посвідчення відповідної форми, якщо немає відповідного фахового напрямку освіти, а є тільки – ВНЗ “Економіка підприємства”, спеціаліст з оплати праці відділу трудових відносин управління праці та соціального захисту населення, орган місцевого самоврядування? Обов'язкова наявність технічного напрямку освіти в вищезазначеному випадку?

Відповідь надає начальник відділу з питань організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці в області Ольга Середа.

 Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб проводиться відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2005 року № 15 (із змінами, внесеними Наказом Міністерства соціальної політики  від 30 січня 2017 року № 140) (далі – Типове положення).

Перелік посад посадових осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, зазначено у додатку 3 до Типового положення.

Відповідно до пункту 4 додатку 3 проходять навчання та перевірку знань посадові особи місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, а саме:

заступники керівників обласних, районних державних адміністрацій, а також органів місцевого самоврядування, функціональні обов'язки яких пов'язані із забезпеченням охорони праці.

Зазначена норма передбачена також пунктом 5.3.Типового положення, де зазначено що посадові особи районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, функціональні обов'язки яких пов'язані із забезпеченням охорони праці; керівники служб охорони праці, члени комісій з перевірки знань з питань охорони праці підприємств (крім членів комісій окремих структурних підрозділів) проходять навчання з питань охорони праці у навчальних центрах або галузевих навчальних центрах. Вимоги до освіти чинним законодавством не зазначаються.

Отже якщо до Ваших посадових обов’язків відноситься забезпечення охорони праці в установі, участь у роботі комісії з перевірки знань з питань охорони праці працівників установи, де Ви працюєте – проходження навчання обов’язкове.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)