Під час семінару – наради звернуто увагу на обов’язки виробників нехарчової продукції

Про вимоги до виробників, які займаються пошиттям спеціального одягу йшла мова на семінарі –нараді, який відбувся на ПрАТ «Швейна фабрика «Зорянка» за участю посадових осіб відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці у Кіроворадській області.

    Станіслав Сітнік, заступник начальника відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг  під час проведення нарадизвернув увагу фахівців товариства  на обов’язки виробників нехарчової продукції у відповідності до Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

В тому числі, на обов’язковому зазначенні на продукції або її упаковці найменування та місцезнаходження виробника, назву, тип або номер моделі, номер партії або серійний номер, назви складових частин тощо у випадках та в порядку, визначених законодавством. Проведення за власною ініціативою експертизи (випробування) зразків продукції, що введена в обіг під їхньою торговельною маркою. Розгляди звернення користувачів щодо безпечності продукції, введеної в обіг під їхньою торговельною маркою, вжиття за результатами такого розгляду необхідних заходів та ведення обліку таких звернень.

В межах своєї діяльності, зазначив фахівець, слід надавати користувачам інформацію, яка дає їм можливість оцінювати ризики, притаманні продукції протягом звичайного або обґрунтовано передбачуваного строку її використання, якщо такі ризики є не відразу очевидними, без належних попереджень, та яка дає змогу користувачам вживати запобіжних заходів щодо таких ризиків. Наявність таких попереджень не звільняє виробника від обов'язку додержання інших вимог, встановлених цим Законом та прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами.

Також з урахуванням характеристик продукції, яку вони постачають, необхідно вживати заходів:

 щодо інформування споживачів (користувачів) про ризики, які може становити ця продукція;

 щодо уникнення ризиків, у тому числі вилучення продукції з обігу, попередження користувачів про ризики, які може становити продукція, відкликання продукції;

  якщо їм стало відомо або має бути відомо на підставі наявної в них інформації, що продукція, яку вони ввели в обіг, становить ризики для користувачів, несумісні із загальною вимогою щодо безпечності продукції, негайно повідомляти про це відповідний орган державного ринкового нагляду, в тому числі про вжиті заходи із забезпечення безпечності такої продукції;

Також на семінарі-нараді йшла мова про співпрацю,  в межах своєї діяльності з органами державного ринкового нагляду з питань вжиття заходів щодо уникнення ризиків, які становить продукція, що була поставлена або постачається ними.

Посадовими особами Управління роз’яснено, що відкликання продукції застосовується як винятковий захід, якщо інші заходи були б недостатніми для запобігання чи уникнення ризиків, які становить продукція, та у випадках, якщо виробник цієї продукції вважає за необхідне або зобов'язаний застосувати відкликання продукції на виконання рішення органу державного ринкового нагляду.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)