Управління Держпраці разом із органами Пенсійного фонду, фіскальної служби, військкомату та поліції проводить комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» протягом вересня та початку жовтня 2018 року Управлінням Держпраці у Кіровоградській області  проведено 354 заходи, з яких 135 - спільно з територіальними органами ДФС, Пенсійного фонду України, Національної поліції та органами місцевого самоврядування. Це семінари, наради, зустрічі у трудових колективах тощо.

 За сприянням керівництва Кіровоградської обласної державної адміністрації керівний склад та фахівці Управління Держпраці провели  21 нараду в кожному районі області з керівництвом міст та районів, представниками Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, Національної поліції, роботодавцями.

Учасників заходів проінформовано про відповідальність у випадку використання неоформлених працівників та недопуску інспектора до інспекційного відвідування. Обговорювались результати роботи районних робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, як один із заходів впливу до суб’єктів підприємницької діяльності, керівників, які не оформляють трудові відносини з найманими працівниками, не виплачують заробітну плату на відповідному рівні.

Широка інформаційно – роз’яснювальна кампанія дала результат: за  інформацією Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області сума сплати ЄСВ у вересні поточного року збільшилась майже на 14 мільйонів гривень .

Починаючи з 8 жовтня розпочаті спільні контрольні заходи з працівниками Головного управління  державної фіскальної служби.

Мінімум двічі на тиждень проводяться рейди з питань легалізації трудових відносин вибірково по місту Кропивницькому та в районах області.

У разі виникнення конфліктних ситуацій до відвідувань залучаються представники Національної поліції.

Узгоджено перелік підприємств, на яких протягом жовтня будуть проведені спільні контрольні заходи. Це переважно підприємства будівельної галузі, де як показує практика, є неоформлена праця.

Крім того продовжується інформаційно-роз'яснювальна робота з питань легалізації як інспекторами праці самостійно, так і одночасно з фахівцями Пенсійного фонду та ДФС, представниками військомату та патрульної поліції. Під час таких заходів встановлено факти використання неоформленої найманої праці.

Кожному роботодавцю фахівці доводять, що краще кошти направити на розвиток підприємства, ніж на сплату штрафних санкцій.

 Впродовж жовтня 2018 проведено 24 спільні заходи контролю, в тому числі з представниками Пенсійного фонду – 18, ДФС – 1, поліцією – 2 та органами місцевого самоврядування – 3.

За результатами спільних контрольних заходів в області виявлено 9 осіб, які працювали без оформлення трудових відносин та 6 осіб, які працювали за договорами цивільно-правового характеру, які мають ознаки трудового договору.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)