На порядку денному - детінізація зайнятості

Під головуванням заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Світлани Лобанової відбулось спільне засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати(грошового забезпечення) пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і обласної робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення.

В роботі комісії взяла участь та виступила заступник начальника Управління Держпраці у області Оксана Харченко. Зокрема,нею було зазначено,що Управлінням Держпраці спільно з Головним управлінням державної фіскальної служби, головним управлінням Пенсійного фонду України в області, Федерацією профспілок та Спілкою роботодавців малого та середнього бізнесу Кіровоградської області розроблено та затверджено спільний План заходів по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників.

Робота по легалізації трудових відносин проводиться фахівцями Управління постійно.

Протягом 9 місяців 2018 року проведено 615 інспекційних відвідувань з питань законодавства про працю та 52 перевірки  робочих відділень Фондів, центрів зайнятості та перевірок з питань працевлаштування інвалідів.

З питань легалізації трудових відносин проведено 293 інспекційних відвідування.

Факти використання роботодавцями найманої праці без належного оформлення встановлено у 70 роботодавців області відносно 365 працівників.

В тому числі 27 роботодавців використовували працю 311 працівників на підставі договорів цивільно-правового характеру, що мали ознаки трудового договору.

275 працівників були допущені до роботи без повідомлення ДФС.

За результатами відвідувань вручено 169 приписів, складено та передано до суду 10 протоколів згідно ч.3 ст.41 Кодексу про адмінправопорушення.

Матеріали відвідувань 45 суб’єктів господарювання передано до правоохоронних органів з ознаками кримінального злочину, передбаченого статей 172 та 173 Кримінального кодексу України.

На сорока трьох роботодавців накладено штраф в сумі 15 мільйонів 600 тисяч гривень.

Крім заходів контролю протягом 9 місяців інспекторами здійснено 1550 виходів до роботодавців з метою інформування їх та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю.

За інформаціями Пенсійного фонду, які є підставою для інспекційного відвідування, протягом 9 місяців поточного року проведено 258 контрольних заходів. Порушення законодавства про працю встановлено у 195 суб’єктів господарювання.

Розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації надано доручення начальнику Управління забезпечити не рідше двох разів на тиждень інспекційних відвідувань (рейдів) роботодавців, які мають високі ризики використання праці неоформлених працівників, за участю представників територіальних органів ДФС, ПФУ, Національної поліції, Державної міграційної служби. Крім того передбачено щотижневе інформування обласної державної адміністрації про результати проведеної роботи.

На виконання даного розпорядження Управлінням щотижня надається інформація про проведену роботу.

Мінімум двічі на тиждень проводяться рейди з питань легалізації трудових відносин.

У разі виникнення конфліктних ситуацій до відвідувань залучаються представники Національної поліції.

Робота у напрямку легалізації трудових відносин є пріоритетною в роботі Управління. Кількість проведених заходів буде постійно збільшуватись, щоб кожен роботодавець в області знав про наслідки використання праці без офіційного оформлення.

Управління Держпраці у Кіровоградській області на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» протягом вересня та початку жовтня 2018 року проведена інформаційно-роз’яснювальна кампанія про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин.

За період з 12.09.2018 по 04.10.2018 Управлінням проведено 354 заходи, з яких самостійно проведено 219 та спільно з територіальними органами ДФС, Пенсійного фонду України, Національної поліції та органами місцевого самоврядування  -  135.

Управлінням Держпраці був затверджений план робочих поїздок керівництва Управління по містам та районам Кіровоградської області.

На виконання зазначеного плану проведена 21 нарада в кожному районі області з керівництвом міст та районів, представниками ДФС, ПФУ, Нацполіції, роботодавцями.

За результатами проведеної роботи охоплено більше 2500 осіб. Відповідно до інформації Головного управління ДФС у Кіровоградській області сума сплати ЄСВ у вересні п.р. збільшилась на 13972,6 тис. грн. 

В ході зазначених роз’яснювальних заходів були презентовані буклети Управління Держпраці у Кіровогадській області з інформацією щодо легалізації трудових відносин, суми штрафних санкцій у випадку використання неоформлених працівників та у випадку не допуску інспектора до інспекційного відвідування. Таких буклетів було розповсюджено біля 3 тисяч.

Було проведено 2 пресконференції у м. Світловодську та м.Олександрії.

Обговорювалося питання, що одним із заходів вжиття впливу до суб’єктів підприємницької діяльності, керівників, які не оформляють трудові відносини з найманими працівниками, не виплачують заробітну плату на відповідному рівні, є діяльність районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Кожному роботодавцю намагалися донести, що краще кошти направити на розвиток підприємства, ніж на сплату штрафу.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)