Студентам про легальну зайнятість

 

24 жовтня поточного року начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний під час робочої зустрічі з проректором з наукової роботи Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Сергієм Михидою обговорили питання щодо доступу людей з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури.
Було відзначено, що доступ людей з інвалідністю до будівель університету доступний, в наявності є пандус та поручні, відповідно до державних будівельних норм.
Також Сергій Подорожний провів зустріч зі студентами факультету історії та права на тему: «Задекларована праця – оплачувана діяльність (робота) на основі трудового договору, який забезпечує соціальні права і гарантії».
Під час виступу начальник Управління загострив увагу студентів, що одним із пріоритетних напрямів діяльності Держпраці є запобігання використанню не задекларованої праці. Таке соціальне явище має значний негативний вплив на розвиток економіки країни та рівень життя населення. Використання не задекларованої праці – грубе порушення трудового законодавства. В Україні в нинішніх кризових умовах гостро постала проблема легалізації заробітної плати та зайнятості населення. Значна частина роботодавців у області усвідомлюють важливість цієї проблеми і працюють у законодавчому полі. Але є й такі, які намагаються отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовуючи працю громадян без належного оформлення трудових відносин.
Акцентував увагу, що працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державного розміру заробітної плати; виплати своєчасної та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо; виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; соціального страхування.
Зустріч пройшла продуктивно, студентам було надано кваліфікаційні відповіді на їх запитання.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)