Спільна роз’яснювальна робота з легалізації праці дала позитивний результат

Сьогодні, 10 жовтня, заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Світлана Лобанова провела робочу нараду за участю керівного складу обласних структур - начальника Управління Держпраці Сергія Подорожного, начальника головного Управління Пенсійного фонду Наталії Сімонян, заступника начальника Головного управління ДФС Тетяни Гавренкової, заступника начальника Головного управління Національної поліції Руслана Горяченка та інших. Учасники засідання підсумували результати роз’яснювальної роботи на  виконання розпорядження Уряду № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», обмінялися набутим досвідом та обговорили подальші заходи щодо недопущення до роботи найманих працівників без оформлення трудових відносин.

Сергій Подорожний поінформував, що за сприянням керівництва ОДА у кожному районі області відбулися робочі зустрічі за участю представників Управління, керівників райдержадміністрацій і районних рад, представників Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, правоохоронних органів, преси, соціального захисту, зайнятості населення, а головне - роботодавців.

Під час зустрічей наголошувалось, що тільки легально працевлаштована людина забезпечена соціальним захистом, проводилось роз’яснення трудового законодавства, спільні рейди з виявлення нелегальної праці.

За період з 12 вересня по 4 жовтня поточного року Управлінням проведено 354 заходи, зокрема, з територіальними органами ДФС, Пенсійного фонду та Нацполіції – 135.  За результатами проведеної роботи охоплено більше 2500 осіб, розповсюджено близько трьох тисяч буклетів з інформацією щодо легалізації трудових відносин, суми штрафних санкцій у випадку використання неоформлених працівників та недопуску до інспекційного відвідування.

За інформацією Тетяни Гавренкової, сума сплати єдиного соціального внеску у вересні поточного року значно збільшилась, а роз’яснювальна робота дала позитивний результат. За словами Наталії Сімонян, значне збільшення застрахованих працівників, які сплачують ЄСВ, прослідковується і у реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду. До тих роботодавців, що працевлаштовуватимуть на день-два, а потім звільнятимуть працівників, знову застосовуватимуться контрольні заходи. В свою чергу Руслан Горяченко запевнив, що патрульні Нацполіції і в обласному центрі, і в районах завжди викажуть підтримку в конфліктній ситуації.

За підсумками наради вирішено удосконалити алгоритм спільних дій, зокрема, під час інспекційних відвідувань будівельної галузі, де чимало ризиків використання нелегальної праці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)