У Новоархангельську начальник Управління переконував громадськість, що працювати неофіційно – це ризикована ситуація

У Новоархангельському районі начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний продовжив інформаційну кампанію та заходи, спільно з представниками Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, Національної поліції та інших соціальних партнерів, спрямовані на детінізацію зайнятості  та доходів населення.

 Сергій Подорожний провів розширену зустріч з головою райдержадміністрації Сергієм Васильченком, головою районної ради  Олегом Совою та активом району. Начальник Управління, звертаючись до присутніх, наголошував, що тема легалізації трудових відносин – одне із пріоритетних завдань для Держпраці. Фахівці Управління звертали увагу на те, що для найманого працівника працювати неофіційно – без оформлення належним чином своїх трудових відносин з роботодавцем, а свій заробіток отримувати „в конверті” – це ризикована ситуація, адже в разі неоформлення відносин з наймачем він є незахищеним законом.

Неоформлений трудовий договір є не тільки грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою ряд проблем для самого працівника. Заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, про яку щомісяця і в повному обсязі звітує роботодавець, з якої здійснюється сплата єдиного соціального внеску, забезпечує працівника повної соціальним захистом, гарантованим державою, а період роботи - зараховується в повному обсязі в стаж, який буде разом з розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсійної виплати. Також начальник Управління звертав увагу на те, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу.

За результатами інспекційних відвідувань проведених у Новоархангельському районі за період з травня по серпень поточного року Управлінням Держпраці у Кіровоградській області, винесено 17 приписів для усунення виявлених порушень. Складено та передано до суду 13 протоколів про адміністративне правопорушення за ч.1 ст.41 КУпАП, винесено 3 постанови за невиконання законних вимог інспектора праці , здійснено 158 відвідувань роботодавців відповідно до п.33 Порядку№295 та  легалізовано 10 працівників та зареєструвалися ФОП 5 осіб

Роз’яснювальна робота з питань легалізації трудових відносин продовжується.

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)