У Командитному товаристві «Автолегіон – Варванської Ю.В.» обговорили ризики нелегального працевлаштування та виплати заробітної плати «у конверті»

Про необхідність легалізації заробітної плати йшлося під час семінару, який відбувся у Командитному товаристві «Автолегіон – Варванської Ю.В.»,  за участі головного державного інспектора відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Євгенії Краєвської.

 Євгенія Краєвська наголосила, що людина, отримуючи заробітну плату «у конверті», позбавлена низки соціальних гарантій.  Зокрема, права на оплату листка тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомоги по вагітності та пологах, виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи. Серед іншого, позбавляється належного  розміру пенсії.

«Працюючи неофіційно,  громадяни позбавляються права на виплати в разі нещасного випадку на виробництві, у тому числі, у випадку смерті працівника або  набуття професійного захворювання,– підкреслила головний державний інспектор. За відсутності належним чином оформлених трудових відносин, довести той факт, що людина працювала саме на цьому підприємстві, є практично неможливо».

Водночас, учасниками семінару було відзначено, що працюючи «нелегалом» у рідній країні,  громадяни не захищені від незаконного звільнення та можуть бути позбавлені права на відпочинок. Учасників семінару також повідомили, що у випадку порушення роботодавцем трудових прав, працівник, який отримує заробітну плату «у конверті», не зможе захистити свої права у судовому порядку.

«Не оформивши трудовий договір, і, відповідно, не уклавши договір про матеріальну відповідальність, роботодавець ризикує втратити більше, ніж суму податків, пов`язаних з нарахуванням заробітної плати»,– резюмувала головний державний інспектор.

Поінформовано роботодавців і про розміри штрафів за невиконання вимог законодавства про працю та про кримінальну відповідальність за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору та наявність заборгованості із виплати заробітної плати. Наголошено, що за порушення чинного законодавства наступає відповідальність як адміністративна, так і кримінальна.

Працівникам Командитного товариства «Автолегіон – Варванської Ю.В.» роз’яснено окремі норми трудового законодавства та роздані інформаційні буклети щодо оформлення трудових відносин  та трудових прав найманих працівників.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)