Вигідніше офіційно оформити працівника, аніж у випадку виявлення незадекларованої праці заплатити штраф

Заступник начальника Управління Держпраці в області  Оксана Харченко повела робочі наради з першими заступниками Долинської і Устинівської райдержадміністрацій Інною Зеленокорінною та Михайлом Яворським щодо втілення низки рішень Уряду, направлених на захист прав громадян в частині легалізації праці. У нарадах брали участь представники Управління Держпраці, соціальні партнери, голова асоціації фермерських господарств та сільгосппідприємств Долинського району Анатолій Василюк, преса, голови сільських рад, а також працівники та роботодавці.

 Оксана Харченко констатувала, що на сьогодні актуальними для суспільства залишаються такі проблемні явища, як тіньова зайнятість та зарплата в конвертах. Ненормований робочий день, неоплата лікарняного листа та відпустки, залежність  розміру заробітної плати від роботодавця, відсутність записів у трудовій книжці – це неповний перелік порушень вимог законодавства роботодавцями. Громадяни, які працюють без укладання трудового договору, позбавляють себе права на соціальний захист, допомогу у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають оплачувану відпустку.

Під час наради озвучено, що у Долинському районів поточному році проведено 16 інспекційних відвідувань додержання законодавства про працю, встановлено 34 порушення. На трьох роботодавців накладені  штрафні санкції, згідно зі статтею 265 КЗпП України за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), що становить 30 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника. Передано до поліції дві справи для прийняття рішення щодо притягнення до кримінальної відповідальності за ст.172 КК України посадових осіб за порушення законодавства про працю.

Здійснено 76 відвідувань роботодавців, за результатами рейдів та роз’яснювальної роботи оформлено на роботу 62 працівників.

Мав місце і випадок неможливості перевірити дотримання законодавства, коли інспектора просто не допускають на підприємство.За це порушення на роботодавця накладено штраф у розмірі 370 тисяч гривень.

В Устинівському районіпроведено 8 інспекційних відвідувань і встановлено 20 порушень законодавства про працю.

За результатами рейдів та роз’яснювальної роботи оформлено на роботу 27 працівників.

Заступник начальника Управління акцентувала: вигідніше офіційно оформити працівника, аніж у випадку виявлення незадекларованої праці заплатити штраф. Оксана Харченко також виказала впевненість, що  роз’яснювальна робота Управління спонукатиме роботодавців поглянути під іншим кутом зору на стиль ведення свого бізнесу, згадати про відповідальність перед своїми працівниками та перед державою. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)