Сергій Подорожний: легальна праця має сприйматися як необхідність

Уряд ініціював ухвалення і подальше втілення державними структурами низки рішень, направлених на захист прав найманих працівників з огляду на дотримання умов праці та подальшого соціального захисту при досягненні пенсійного віку. На цьому наголосив Начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний під час робочої зустрічі в Онуфріївському районі під головуванням очільника райдержадміністрації Сергія Самородченка, представників пенсійного фонду, Олександрійської ОДПІ, голів сільських та селищних рад, інших посадовців та роботодавців.

 Фахівці Управління на чалі з Сергієм Подорожним закликали присутніх сприяти легалізації трудових відносин, адже тільки легально працевлаштована людина забезпечена соціальним захистом сьогодні і в майбутньому. Крім того, легальна праця дає надходження до місцевого бюджету. Офіційне оформлення працевлаштування є гарантією кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу. Для роботодавця - це  позитивний імідж та репутація надійного партнера.

Одним із заходів вжиття впливу до суб’єктів підприємницької діяльності, керівників, які не оформляють трудові відносини з найманими працівниками, не виплачують заробітну плату на відповідному рівні, є діяльність районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Сергій Самородченко повідомив, що такою групою у поточному році проведено 169 обстежень і легалізовано 30 робочих місць.

Сергій Подорожний представив присутнім інспекторів праці Управління, зазначивши, що паралельно з роз’яснювальною роботою інспекційна діяльність продовжується. Начальник Управління зупинився на підставах інспекційних відвідувань з питань щодо використання неоформленої праці, якими може бути інформація пенсійного фонду, фіскальної служби та інших відомств. В той же час, відповідальність у вигляді штрафних санкцій за використання нелегальної праці залишається високою (111690 гривень за кожного неоформленого працівника).

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)