Снаряд двічі в одну вирву не потрапляє…

В світлі останніх подій, зокрема, щодо доручення прем’єр – міністра Володимира Гройсмана про посилення роботи щодо легалізації праці, активізувалась робота комісій райдержадміністрацій з легалізації праці.

  Так, інспектор праці Наталя Пуриш, в складі комісії Бобринецької райдержадміністрації здійснила виїзд до населених пунктів Бобринецького району: с. Тарасівка, с. Чарівне, с. Бобринка та м. Бобринець.

  У Тарасівці рейд проводився в 2017 році, і під час попереднього рейду було встановлено ряд недоліків, зокрема і щодо оформлення працівників. Так, у ФОП Білоконенко Ю. в 2017 році працювали, так би мовити, «стажери», і звичайно ж, без відповідного оформлення. Проте, відвідування у вересні поточного року принесло приємні «плоди» роботи: в магазині перебувало три працівники, з якими укладено трудові договори, Більш того – примірники трудових договорів знаходились на робочих місцях найманих працівників.

   Проте, відвідування підприємців м. Бобринця залишило несподівані враження. Так, комісія завітала до закладів так званої Національної лотереї – «Космолот» та «Золотий кубок».

У закладі Національної лотереї «Золотий кубок» на прохання комісії надати інформацію щодо суб’єкта господарювання, це виявилось проблемним питанням, так як будь-які документи на місці були відсутні. Так званий «власник» закладу із обіцянкою «зараз повернусь» зник, і тільки в телефонній розмові через свого працівника повідомив, що документи нададуть завтра.

В закладі національної лотереї «Космолот» картина була схожа, проте під час відвідування комісії вдалось встановити принаймні суб’єкт господарювання – ним виявився ТОВ «Магнум Трейд ЛДТ», який вже встиг прославитись в смт. Компаніївці.

Так, інспекційним відвідуванням, розпочатим у серпні у ТОВ «Магнум трейд ЛТД» за місцем фактичного здійснення діяльності у смт. Компаніївці встановлено, що в закладі перебував гр.. Косолапов А.О., який виконував обов’язки касира. В розмові із вказаним громадянином, встановлено, що трудові відносини з ним не оформлені. Факт не оформлення трудових відносин підтвердив і представник ТОВ «Магнум Трейд ЛТД», мотивуючи тим, що оформлення працівника здійснюється через місто Київ, і його буде оформлено пізніше.

Для передачі керівництву ТОВ «Магнум Трейд ЛТД» працівнику Косолапову А.О. залишено вимогу про надання документів, проте у визначений час документи надано не було. В результаті чого, до ТОВ «Магнум Трейд ЛТД» застосовано фінансову санкцію за ч. 7 ст. 265 КЗпПУ за вчинення дій, передбачених абзацом шостим цієї частини, при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці другому цієї частини - стократний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

В м. Бобринець працівники ТОВ «Магнум Трейд ЛТД» не мали на робочих місцях трудових договорів. Очевидно, керівництво ТОВ «Магнум Трейд ЛТД» вирішило, що снаряд двічі у одну вирву не попаде…

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)