Управління не знижує темпів в роботі з легалізації праці

Широко під час колегії за участю соціальних партнерів обговорено пріоритетне для Держпраці питання стосовно легалізації праці. Заступник начальника Управління поінформувала, що у першому півріччі проведено 116 інспекційних відвідувань (33 відсотки від загальної кількості). Порушення законодавства про працю встановлено у 127 суб’єктів господарювання.

 За результатами спільної роботи Управління та інспекторів праці органів місцевого самоврядування за 6 місяців п.р. роботодавці оформили трудові відносини з 8257 працівниками. На вимоги державних інспекторів з питань праці 13 підприємств-боржників погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 7005,5 тис.грн. перед 820 працівниками.

Порушення законодавства про працю встановлено у 127 суб’єктів господарювання. У липні ця робота посилилась ще більше (93 відвідування і більше 2 мільйонів штрафних санкцій).

Предметно обговорено під час колегії співпрацю з головним Управлінням Пенсійного фонду в частині надання Фондом інформації, яка є підставою для інспекційного відвідування. Заступник начальника головного управління Фонду Юрій Шарпінський підкреслив, що наповнення бюджету Фонду залежить від оплати праці, а це кількість офіційно працевлаштованих, та рівня зарплати. За інформацією Юрія Шарпінського, на 653 особи збільшилась кількість працюючих у порівнянні з півріччям минулого року. Цьому сприяло збільшення працевлаштованих на 5 тисяч осіб відповідно до кількості звільнених. До Управління Держпраці направлено відомості відносно 6, 4 тисяч страхувальників, які мають ознаки використання праці неоформлених працівників. За підсумками спільно вжитих заходів до бюджету Фонду надійшло майже мільйон гривень, - вдвічі більше, ніж торік. Вирішено продовжити удосконалювати спільну роботу згідно з підписаною угодою про співпрацю між територіальними управліннями Фонду, ДФС і Держпраці.

Про взаємодію Управління Держпраці з органами місцевого самоврядування з питань державного нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю доповіли начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Ганна Масловська та начальник відділу з питань праці міської ради Кропивницького Микола Рибак. Йшлося, зокрема, про важливість навчання та постійного вдосконалення новопризначених інспекторів праці. Адже на них покладено не менш важливе завдання, ніж на інспекторів Держраці – контроль за легалізацією праці, дотриманням гарантій в оплаті праці та своєчасною виплатою зарплати на територіях.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)