Голова Держпраці наголосив на посиленні роботи територіальних органів Держпраці у питанні легалізації трудових відносин

17 липня Голова Держпраці Роман Чернега провів нараду з керівниками територіальних органів Держпраці з питань ефективності роботи в частині легалізації трудових відносин та погашення заборгованості із заробітної плати, на якій підведено підсумки роботи за І півріччя 2018 року та визначено пріоритетні напрями роботи на ІІ півріччя.

 На нараді проаналізовано результати інспекційних відвідувань щодо виявлення неоформлених працівників. За січень – червень 2018 року інспекторами праці проведено 3 тис. 487 інспекційних відвідувань з цих питань, виявлено 9 тис. 541 працівника, які працювали без належного оформлення трудових відносин, зокрема 2 тис. 811 працівників, які працювали без оформлення трудового договору, 4 тис. 666 працівників працювали за цивільними-правовими  договорами, що мали ознаки трудового та 2 тис. 64 працівника, допущених до роботи без повідомлення органів Державної фіскальної служби. Винесено 477 постанов про накладення штрафі відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України на суму 435 млн. 809 тис. гривень.

З метою профілактики правопорушень трудового законодавства фахівцями Держпраці проведено 11 тис. 568 інформаційно-роз’яснювальних заходів з питань легалізації трудових відносин.

В результаті взаємодії Держпраці з Пенсійним фондом України кількість застрахованих осіб зросла на 156 тис. 133 особи порівняно з початком року.

Крім того, Держпраці ведеться активна робота в напрямку погашення заборгованості із заробітної плати.

Впродовж січня-червня 2018 року інспекторами праці проведено інспекційні відвідування 487 підприємств-боржників, які мали заборгованість із виплати заробітної плати у сумі 1 млрд. 163 млн. грн. перед 89 тис. 70 працівниками.

На вимоги інспекторів праці 263 підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 324 млн. 867 тис. грн., тобто підприємства повністю чи частково розрахувалися з 58 тис. 302 працівниками.

Голова Держпраці акцентував увагу на необхідності активізації зусиль інспекторів праці щодо легалізації трудових відносин найманих працівників за результатами інспекційних відвідувань та масштабної роз’яснювальної роботи з роботодавцями та найманими працівниками для досягнення високої результативності у вирішенні проблеми незадекларованої праці в Україні.

Крім того Роман Чернега вкотре наголосив на недопущенні проявів корупції в територіальних органах Держпраці.

Джерело: сайт Держпраці

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)