Дотримання ЗАКОНОДАВСТВА З ПИТАНЬ ОХОРОРНИ ПРАЦІ під час зернозбиральних робіт – запорука безпечної праці аграріїв!

     Для запобігання травматизму, професійним захворюванням і аваріям на виробництві суб’єкт господарювання повинен створити в кожному структурному підрозділі, на кожному робочому місці безпечні і здорові умови праці(ст.13 Закону України «Про охорону праці», Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників, затверджених наказом МНС України від 25 січня 2012 року № 67, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 14 лютого 2012 року за № 226/20539 (НПАОП 0.00-7.11-12).

-  Роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно або задекларувати  відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці   (Ст. 21 Закону України «Про охорону праці», Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107, із змінами.

- Розробляються інструкції з охорони праці усім працівникам відповідно до посад та виду виконуваних робіт (Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07 квітня 1998 року за № 226/2666, із змінами 2017 року).

- Керівники, заступники керівників, головні спеціалісти, керівники основних виробничих та технічних служб підприємств  незалежно від форм власності та характеру виробничої діяльності, які безпосередньо пов'язані з організацією безпечного ведення робіт, проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки.

 Посадові особи та інші працівники, безпосередньо зайняті на роботах з підвищеною небезпекою та ті де є потреба у професійному доборі проходять спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці, як безпосередньо на підприємстві, так і навчальним центром. (Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 231/10511). 

Притаманні види робіт в АПК:

Роботи з підвищеною небезпекою, згідно з Переліком робіт з підвищеною небезпекою, затвердженому наказом Держнагляд-охоронпраці України від 26.01.2005 № 15 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України від 15.02.2005 № 232/10512:

- пов'язані з виробництвом, зберіганням, транспортуванням та застосуванням агрохімікатів, пестицидів, гербіцидів;

- експлуатація, ремонт і демонтаж вантажопідіймальних машин і механізмів, технологічного і верстатного обладнання, електроустановок та ліній електропередач;

- роботи у замкнених просторах (ємностях, бункерах);

- вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів;

- роботи по управлінню тракторами і самохідним технологічним устаткуванням;

- проведення  робіт  в  силосах,  призначених  для  різної сільськогосподарської продукції, в вагонах-зерновозах;

- роботи  по  обслуговуванню  і  ремонту  аспіраційних  та пневмотранспортних  систем  на  підприємствах  по   зберіганню   і переробці зерна;

- роботи по розвантаженню, складанню і зберіганню зернових та  олійних  культур,  висівок,  макухи  і  шротів  насипом  і   в затареному вигляді;

- роботи  по  обслуговуванню  бугаїв-плідників,  кнурів  і жеребців;

- лісосічні роботи,  трелювання,  транспортування та сплав лісу;

- роботи верхолазні та на висоті;

Роботи  де є потреба у професійному доборі,згідно з Переліком робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженому наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці України від 23.09.94 № 263/121 і зареєстрованому Міністерством юстиції України 25.01.95 з № 18/554:

- роботи, пов'язані  управлінням наземним, транспортом;

- роботи на висоті;

- робота у замкнутих просторах.


 - Працівники повинні пройти попередній (під час прийняття на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди. Акти та списки на проходження періодичних медичних оглядів погоджуються в  Управлінні Держпраці у Кіровоградській області 

     (Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23 липня   2007 року за № 846/14113).

- Працівники повинні бути забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту                         (НПАОП 0.00-4.01-08), та Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 року № 761).

- Роботодавець зобов’язаний організувати безпечні умови праці  під час підготовки до виїзду, руху по території підприємства та роботу на лініях транспортних засобів, задіяних у жнивній кампанії («Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві» Наказ МНС України, від 26.11.2012 № 1353, зареєстровані в Міністерстві  юстиції України  14 грудня 2012 р.  за                                 № 2075/22387).

Безпека під час збирання зернових, зернобобових та круп'яних культур

(Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджені наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України 26 листопада 2012 за №1353, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2012 р. за N 2075/22387).

Перед початком зернозбиральних робіт необхідно:

на відведених ділянках влаштувати обладнані польові стани й місця для відпочинку працівників;

перевірити висоту провисання проводів повітряних ліній електропередач.

Під час роботи в полі та переміщення по дорогах на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру.

Запасні ножі збиральних машин необхідно зберігати у дерев’яних чохлах на польовому стані.

Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування.

Комбайни повинні бути забезпечені дерев’яними лопатами для проштовхування злежаного зерна у бункерах до вивантажувального шнека.

Збиральні машини повинні бути забезпечені міцними дерев’яними підкладками для встановлення домкрата.

Під час переїжджання вивантажувальні шнеки та інші робочі органи збиральних машин повинні бути переведені в транспортне положення. Дистанція між збиральними машинами повинна бути не менше 50 м.

Замінювати, очищати і регулювати робочі органи навісних машин і знарядь, які перебувають у піднятому стані, дозволено після вжиття заходів, що запобігають їх самовільному опусканню.

Гальма засобів малої механізації (підвісних транспортних ліній, стрічкових транспортерів, електричних талів, візків, що переміщаються надґрунтовими регістрами тощо), які застосовують під час збирання урожаю і транспортування його у складські приміщення, повинні бути справними.

Не дозволяється:

експлуатація несправних машини та обладнання;

експлуатація сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.

експлуатувати машини і обладнання без захисних огорож.

працівникам  підніматися або спускатись з машин під час їх руху.

 

Експлуатація сільськогосподарських машин (сільськогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем складових частин та окремих технічних вузлів) повинна здійснюватися відповідно до ГОСТ 12.2.019-86 "ССБТ. Трактори й машини сільськогосподарські самохідні. Загальні вимоги безпеки"

Ремонт та обслуговування сільськогосподарських машин здійснюється відповідно до  Правил охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва  затверджено наказом Мінпраці України від 30.11.2001 № 512, НПАОП 01.41-1.01-01

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)