Про результати роботи щодо легалізації заробітної плати йшлося на засіданні Громадської ради при Управлінні Держпраці у Кіровоградській області

    П’ятого липня голова Громадської ради Тамара Самиляк провела засідання щодо організації та результатів роботи, з легалізації зайнятості та захисту прав застрахованих осіб.

 

    В заході взяли участь перший заступник та заступник начальника Управління Держпраці в області Віталій Заніздра та Оксана Харченко.

    Як зазначила доповідач, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ганна Масловська, робота з питань легалізації трудових відносин та заробітної плати є пріоритетом в роботі з 2015 року, тобто з дати створення Управління Держпраці у Кіровоградській області.

    З метою покращення результативності роботи Управлінням в області здійснюється широка інформаційна кампанія щодо переваг легальної праці та боротьби з «тіньовою» зайнятістю.

    Крім заходів контролю інспекторами праці здійснено 701 вихід до роботодавців з метою інформування його та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, з них 315 виходів – у травні.

    Інспектори праці групами, та по декілька чоловік намагаються охопити візитами всіх роботодавців області. Спільні виходи також проводяться одночасно з представниками військового комісаріату та нарядом національної поліції.

    Вручено декілька  тисяч буклетів з роз’ясненнями наслідків нелегальної праці як для роботодавців, так і для працівників.

    За результатами розглядів актів інспекційних відвідувань за порушення порядку оформлення трудових відносин накладено 4 штрафні санкції в розмірі 558,5 тис.грн.

    Також, з метою легалізації трудових відносин щомісячно проводиться аналіз виданих Управлінням дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

    Вже в квітні у 7-ми суб’єктів господарювання було виявлено розбіжність між кількістю працівників, інформація про яких вказана у висновках експертиз, та кількістю працівників за даними Пенсійного фонду України. Дані суб’єкти в першу чергу підпали під інспекційні відвідування в травні. У травні виявлено 2 суб’єкта господарювання, які отримали дозвіл при відсутності найманих працівників.

    По одному із суб’єктів господарювання прийнято рішення про анулювання виданого дозволу.

    За інформаціями Пенсійного фонду, які є підставою для інспекційного відвідування, проведено 127 контрольних заходів. Порушення законодавства про працю встановлено у 101 суб’єкта господарювання. Більшість виявлених порушень за результатами відвідувань по інформаціям Пенсійного фонду України пов’язана із несвоєчасним поданням повідомлення про прийом працівника на роботу, порушенням строків виплати заробітної плати та наданням відпусток без збереження заробітної плати більшої тривалості, ніж передбачено законодавством.

    За результатами проведених заходів контролю, інформаційно-роз’яснювальної роботи та відвідувань роботодавців, з метою інформування про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, суб’єктами господарювання самостійно укладено 6980 трудових договорів з працівниками.

    Згідно спільної з Головним управлінням Пенсійного фонду України в області угоди дані трудові договори будуть під контролем працівників Пенсійного фонду з метою уникнення фактів укладання договорів на декілька днів, з метою відвернути від себе увагу інспектора праці.

    В обговоренні питання порядку денного взяли участь:
перший заступник начальника Управління Держпраці у Кіровоградській області - Віталій Заніздра, заступник начальника Управління Держпраці у Кіровоградській області - Оксана Харченко, заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Кіровоградській області - Юрій Шарпінський, заступник начальника управління податків і зборів фізичних осіб Головного управління ДФС у Кіровоградській області - Інна Твердохліб, голова Федерації професійних спілок Кіровоградської області, член Громадської ради при Управлінні Держпраці у Кіровоградській області - Максим Баланенко, голова спілки підприємців малого та середнього підприємництва Кіровоградської області - Олена Надутенко.

    Голова Громадської ради Тамара Самиляк, зазначила, що головне, щоб громадяни відчули позитивний результат від проведеної роботи в напрямку легалізації і зрозуміли, що такі заходи не є одноразовими. І лише завдяки спільним діям з соціальними партнерами буде досягнуто позитивний результат.

    Прийняте рішення Громадської ради передбачає: підготувати звернення Громадської ради про внесення змін до законодавства в частині зняття з обліку в центрі зайнятості та стягнення наданої субсидії при виявленні фактів роботи та отримання заробітної плати без офіційного працевлаштування;

    Управлінню Держпраці у Кіровоградській області, Головному управлінню Пенсійного фонду України у Кіровоградській області, Головному управлінню ДФС у Кіровоградській області, департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, рекомендовано:

    - запровадити практику розробки спільних пропозицій до проектів нормативних актів, що стосуються трудових відносин;

    - запровадити спільну інформаційно-роз’яснювальну роботу в трудових колективах з питань застосування нормативно-правових актів, що стосуються трудових відносин;

    - активізувати роботу щодо розробки спільних методичних рекомендацій, посібників для працівників щодо порядку захисту їх прав і гарантій;

    - забезпечити проведення спільних консультативних та інформаційних заходів, що стосуються регулювання трудових відносин.  

    Рекомендувати провести спільно з Управлінням Держпраці у Кіровоградській області та Федерацією професійних спілок Кіровоградської області круглого столу на тему: «Трудові і соціально-економічні права в Україні: стан дотримання, гарантії та їх захист в області».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)