Інспектор наголосила, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко провела семінар у ФОП Нургалімової Н.В. на тему: Порядок укладення трудових договорів.

  В ході заходу інспектор наголосила, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору. Перед оформленням з працівником трудових відносин підприємець має повідомляти про нового працівника орган ДФС. Відповідно до ст. 24 КЗпП України трудові договори укладаються у письмовій формі. Форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю передбачена Порядком реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затвердженим наказом Мінпраці від 08.06.2001 № 260.

Порядок ведення трудових книжок регулюється Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Мін'юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58.

Інспектор також звернула увагу на те, що ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату тимчасової непрацездатності, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на соціальні гарантії, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та пенсійне забезпечення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Для роботодавця згідно з новими нормами у законодавстві про працю кожен нелегальний працівник обійдеться у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. При чому, сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю, тобто і роботодавці і наймані працівники мають зрозуміти, що легалізації праці та заробітної плати альтернативи немає.

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)