Колегія пенсійного фонду: порушення законодавства про працю встановлені під час 242 перевірок

Під час виїзної колегії при начальнику головного управління Пенсійного фонду в області, яка відбулася 4 травня поточного року,  начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний наголосив на співпраці з питань додержання законодавства про працю, і, зокрема, легалізації трудових відносин.

 Начальник Управління поінформував, що протягом 2017 року проведено 285 перевірок (інспекційних відвідувань) на підставі отриманих інформацій від Пенсійного фонду.

Порушення законодавства про працю встановлені на 242 перевірках, що складає майже 85% від кількості проведених перевірок за інформаціями ПФУ.

Вручено 249 приписів, складено та передано до суду 138 протоколів для притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності.

Крім того накладено 106 штрафних санкцій, передбачених ст..265 КЗпП України, на суму 686,4 тис.грн.

За результатами проведеного аналізу можна сказати, що кількість підприємств, які виплатили працівникам заробітну плату менше мінімального розміру зменшується. Якщо в січні отримано від ПФУ дані про те, що 164 роботодавця виплатили 489 працівникам зарплату менше мінімальної, то вже в листопаді ці цифри складали відповідно 35 та 131.

Поряд з тим, дані інформації не завжди знаходять підтвердження під час перевірок або інспекційних відвідувань. Так, інспекторами в поточному році проведено 120 перевірок та інспекційних відвідувань у суб’єктів господарювання, щодо яких надійшла інформація про виплату зарплати менше мінімального розміру. В той же час факт порушення саме цієї статті законодавства підтверджено лише в чотирьох випадках. Інші порушення законодавства при цьому встановлюються у 85% випадків.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)