На колегії Управління зосередили увагу на легалізації праці, попередженні травматизму та стані правової роботи

На початку засідання колегії Управління Держпраці у Кіровоградській області за підсумками роботи у I кварталі 2018 року, начальник Управління зосередив увагу присутніх на важливості легалізації трудових відносин, разом з цим, не применшуючи значимості питань, пов’язаних з безпекою праці. Саме ці пріоритетні напрямки були всебічно висвітлені у доповідях виступаючих на засіданні.

 Так, заступник начальника Управління Оксана Харченко повідомила, що за січень – березень 2018 року проведено 75 інспекційних відвідувань з питань законодавства про працю. За результатами роз’яснювальної роботи, проведеної інспекторами праці, (особистий прийом, участь в рейдах) суб’єктами господарювання самостійно укладено 77 трудових договорів з працівниками та 16 трудових договорів - за результатами відвідувань роботодавців з метою інформування його та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю.

Оксана Харченко звернула увагу присутніх на те, щонайбільша кількість звернень та листів про неоформлення трудових відносин стосувалась сфери послуг, торгівлі, промисловості та сільського господарства. Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Ганна Масловська окремо зупинилась на ситуації в кібернетико – технічному коледжі, працівники якого неодноразово звертались до Управління у зв’язку із заборгованістю із заробітної плати після ліквідації установи. На вимоги державних інспекторів підприємство-боржник погасило заборгованість перед 18 працівниками на  суму близько півмільйона гривень.

Під час засідання також обговорено подальші плани попередження та виявлення фактів незадекларованої праці, серед яких – обмін інформацією з органами ДФС та Пенсійного фонду.

Завідувач сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Управління Олег Лисенко зосередив увагу на тому, що рівень загального травматизму зменшився на 38 відсотків, однак спостерігається збільшення смертельного травмування працівників: 2 випадки проти 1 у аналогічному періоді 2017 року. Заслухавши доповідь представника Державного підприємства «Дослідне господарство «Червоний землероб» Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України», де стався смертельний нещасний випадок, Сергій Подорожний наголосив, що під час превентивних заходів посадовим особам Управління слід акцентувати увагу на посиленні трудової дисципліни на підприємствах, контролі за станом працівників (на жаль, постраждалі на виробництві неодноразово перебували на робочому місці в нетверезому стані).

Заступник начальника відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адмінпослуг Станіслав Сітнік під час колегії проінформував про інформаційно - роз’яснювальну роботу, направлену на  скорочення виробничого травматизму в області, а завідувач сектору юридичного забезпечення Марина Бакаєва – про стан організації правової та позовної роботи. 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)