Проведено навчання з інспекторами праці органів місцевого самоврядування

18 квітня начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська провела навчання з інспекторами праці орнаів місцевого самоврядування.

 З 1 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774, яким передбачено делегування органам місцевого самоврядування розширених повноважень у сфері контролю за дотриманням суб‘єктами господарювання законодавства про працю. Цим Законом внесено зміни до статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і запроваджено норму стосовно надання виконавчим органам міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад повноважень щодо здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Тобто, законодавством надано можливість виконавчим органам міських рад міст обласного значення та об’єднаним територіальним громадам вводити посади інспекторів праці

У їх повноваженнях — здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю в частині легалізації трудових відносин, мінімальних державних гарантій в оплаті праці та своєчасності виплати заробітної плати.

У відділ з питань праці та соціально-трудових відносин управління праці та соціального захисту населення Олександрійської міської ради введено посаду інспектора праці. Працівник, який отримав посвідчення інспектора праці, має право здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю на території міста Олександрія в частині оформлення трудових відносин, своєчасної та повної оплати праці та дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

У Маловисківській об’єднаній територіальній громаді також введено посаду інспектора праці. На даний час на посаду призначено працівника, посвідчення інспектора праці ним ще не отримано.

З інспекторами праці обговорено питання проведення інспекційних відвідувань з питань легалізації заробітної праці. Наголошено на тому, що мета роботи інспектора праці – повернути бізнес до роботи в межах правового поля. Спочатку інспектор повинен роз’яснити вимоги законодавства та у надати можливість роботодавцю самостійно виправити порушення, особливо в частині оформлення трудових відносин враховуючи значний обсяг штрафних санкцій (111690 грн. за кожного працівника щодо якого скоєно дане порушення).

До тих роботодавців, які не скористаються можливістю та самостійно не виправлять ситуацію будуть застосовані всі передбачені законодавством заходи впливу.

Також інспекторам праці роз’яснено порядок накладання штрафних санкцій відповідно до статті 265 КЗпП України.

Інспектору праці Маловисківської об’єднаної територіальної громади запропоновано спочатку вийти на заходи контролю спільно з інспектором праці відділу з питань дотримання законодавства про працю,зайнятість та інших нормативно-правових актів.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)