У фермерському господарстві у Долинській виявлено двох осіб, які працювали неофіційно

Управлінням Держпраці у Кіровоградській області на підставі наказу Управління та направлення на проведення інспекційного відвідування за зверненням Головного управління ДФС у Кіровоградській області проведене інспекційне відвідування у ФГ «Кальчик В.В.».

  Під час інспекційного відвідування встановлено порушення вимог ст. 24 КЗпП України, якою передбачено, що працiвник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повiдомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалiзацiї державної полiтики з адмiнiстрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування про прийняття працiвника на роботу в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Так, інспекційним відвідуванням 10 квітня 2018 року за участю трьох свідків на території ФГ «Кальчик В.В.» було виявлено працівника, який знаходився на території виробничої ферми та виконував роботу скотника без укладення трудового договору. 

Працівник надав письмові пояснення (лист-опитування найманого працівника) де зазначив, що він працює у ФГ «Кальчик В.В.» з 02.04.2018 без оформлення трудових відносин, режим роботи  з 7-00 до 18-00 години, перерва на обід з 12-00 до 14-00 години, без вихідних та отримує заробітну плату раз на тиждень готівкою в розмірі 300,00 грн. (пояснення додається).

Також на території ферми перебувала жінка, яка усно пояснила, що вона на фермі Кальчика В.В. доярка. Надати письмові пояснення щодо своєї роботи на фермі відмовилась.

Під час інспекційного відвідування проводилась фіксація засобами відеотехніки  (диск для лазерних систем).

            О 14-00 годині 10.04.2018 голова господарства надав письмове пояснення, де зазначив, що він працює головою ФГ та самостійно здійснює вирощування зернових на 34 га, веде підсобне господарство. А громадяни, які знаходились під час інспекційного відвідування на території господарства, мовляв, є його сусідами, які збирали металобрухт.

            Накази про прийом на роботу двох зазначених осіб, табеля обліку їх робочого часу, відомості нарахування та виплати зарплати головою господарства до інспектування не надано.

    Вищевикладене свідчить, що ці люди працюють на фермі ФГ «Кальчик В.В.» у. без оформлення трудових договорів.

    Відповідно до ст. 214 КПК України Управлінням направлено матеріали інспекційного відвідування до Долинського відділу поліції ГУ НП  в Кіровоградській області для надання юридичної оцінки по відношенню до голови ФГ «Кальчик В.В.» Кальчика Валерія Васильовича, в яких вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 172 Кримінального кодексу України.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)