Триває перевірка ТДВ "Світловодське кар'єроуправління"

Згідно з планом роботи Управління Держпраці у Кіровоградській області розпочато планову перевірку дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці, промислової безпеки в Товаристві з додатковою відповідальністю «Світловодське кар’єроуправління». Комісію очолює завідувач сектору гірничого нагляду Управління Держпраці Юрій Деменський. До її складу ввійшли представники Управління: Олександр Погорілий - головний державний  інспектор сектору гірничого нагляду, Володимир Євтушенко - головний державний  інспектор  відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці і Анатолій Шумейко - головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку.

 Початок перевірки показав, що, незважаючи на відсутність випадків виробничого травматизму протягом 2015-2017 років, мають місце недоліки щодо виконання в повному обсязі вимог галузевої системи управління охороною праці в поєднанні з нарядною системою.

Відповідальними посадовими особами підприємства обстеження робочих місць проводяться неякісно, при  видачі змінних нарядів не завжди видаються вказівки на усунення порушень правил безпеки, на низькому рівні діє система збору інформації про стан охорони праці на робочих місцях.

Так, для працівників підприємства, які зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, не проведено щорічне спеціальне навчання та перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці. Члени постійно діючої комісії підприємства не  пройшли відповідного навчання та перевірку знань з питань охорони праці , а саме - «Правил охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями» НПАОП 0.00-1.71-13, «Правил охорони праці під час дроблення і сортування, збагачення корисних копалин і огрудкування руд та концентратів» НПАОП 0.00-1.61-12, «Правил охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом» НПАОП 0.00-1.24-10.

Допущено до виконання робіт підвищеної небезпеки працівників транспортної дільниці без видачі письмового наряду. Проведення інструктажів у структурних підрозділах підприємства не завершуються перевіркою знань особою, яка проводила інструктаж, з заповненням відповідної графи журналу реєстрації інструктажів. Фахівець з охорони праці не має групи з електробезпеки. Не забезпечена достатня кількість електротехнічних працівників у гірничому цеху згідно із штатним розкладом.

На момент перевірки підприємство за основною діяльністю (видобутком та переробкою корисних копалин) не працювало.

Інформація щодо виявлених порушень в ході перевірки надана керівництву підприємства. Питання щодо притягнення посадових осіб підприємства до відповідальності буде вирішене по закінченню обстеження.

За результатами перевірки буде складено відповідний акт, а роботодавець отримає припис на усунення виявлених порушень.

 

 

Перевірка триває.

Довідка.

Підприємство розробляє Власівське родовище гранітів та знаходиться у смт. Власівці м. Світловодська.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)