Розглянуто процедуру звільнення працівників у зв’язку зі скороченням чисельності або штату

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Оксана Колпак провела семінар у товаристві з обмеженою відповідальністю «Літа» на тему: «Процедура скорочення чисельності працівників».

 Під час семінару було розглянуто питання звільнення працівників у зв’язку зі скороченням чисельності або штату.

Процедура скорочення чисельності або штату працівників передбачає наступні етапи:

прийняття рішення про скорочення чисельності або штату працівників.

визначення працівників, які підлягають звільненню.

попередження працівників про наступне звільнення.

пропонування іншої роботи працівникам, які підлягають звільненню.

повідомлення державної служби зайнятості про заплановане й фактичне вивільнення працівників.

звільнення працівників.

Уповноважений орган управління товариством самостійно приймає рішення про скорочення штату або чисельності працівників. Рішення про скорочення чисельності або штату оформлюється, як правило, наказом по підприємству, до штатного розпису вносяться відповідні зміни.

На підставі змін, які передбачаються в штатному розписі, визначаються конкретні працівники, які підлягають звільненню.

Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Цей строк не підлягає продовженню при знаходженні працівника у відпустці або на період тимчасової непрацездатності.

Одночасно з попередженням про звільнення працівнику пропонується робота за відповідною професією, і тільки за відсутності такої роботи — інша робота, яка є на підприємстві. Працівнику пропонуються вакансії, які були на день попередження про звільнення, а також вакансії, які відкриваються протягом двохмісячного строку аж до фактичного звільнення.

Не пізніше ніж за два місяці до звільнення працівників підприємство направляє до ДСЗ звіт про заплановане вивільнення працівників. У десятиденний строк після звільнення працівників до ДСЗ направляється звіт про фактичне звільнення працівників. 

Працівник може бути звільнений лише за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації, членом якої є працівник. Працівник може бути звільнений не пізніше ніж через один місяць із дня одержання згоди профспілки.

Звільнення працівника без згоди профспілки проводиться у випадках:

  • звільнення працівника, який не є членом профспілки, що діє на підприємстві;
  • звільнення з підприємства, де немає профспілки;
  • звільнення керівника підприємства (філіалу, представництва, відділення й іншого відокремленого підрозділу), його заступників, головного бухгалтера підприємства, його заступників.

При звільненні працівнику виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середньомісячного заробітку (ст. 44 КЗпП України). При цьому колективним договором на підприємстві може бути передбачений більший розмір вихідної допомоги.

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)