Фахівці Держпраці роз’яснили правові підстави та повноваження інспекторів праці

У семінарі – тренінгу на Кіровоградщині, який провели представники Держпраці - заступник директора Департаменту з питань праці  Олена Коновалова та начальник відділу експертизи умов праці  Володимир Гончарук 23 березня поточного року, взяли участь інспектори праці Черкаської, Чернігівської, Сумської, Полтавської, Кіровоградської областей. На початку заходу начальник Управління Сергій Подорожний виказав впевненість, що напрацьований спільний досвід для здійснення нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю (в чотирьох областях вже відбулись такі семінари) обов’язково буде втілений на практиці під час роботи на місцях.

 Фахівці Держпраці роз’яснили присутнім правові підстави та повноваження інспекторів праці. Проаналізувавши норми трудового законодавства, Олена Коновалова наголосила на важливості превентивної діяльності фахівців, зокрема, з роботодавцями. – Якщо роботодавець незгоден з діями інспектора, а також хоче оскаржити постанову про накладення штрафних санкцій, то ставте його до відома, як правильно скористатися цим. Роботодавець має бути повністю поінформований про свої права та обов’язки, - зауважила Олена Коновалова.

Учасники семінару також були детально проінформовані про відповідальність за порушення трудового законодавства. Коли зайшла мова про недопуск інспектора до перевірки стосовно використання нелегальної праці, Олена Коновалова зауважила, що по Україні вже винесено 20 таких постанов. В Одеській та Львівській області за це порушення стягнуто штрафні санкції( в розмірі 100 мінімальних зарплат).

Володимир Гончарук детально зупинився на підставах інспекційних відвідувань, підкресливши, що ця інформація особливо нині актуальна для інспекторів праці органів місцевого самоврядування, адже до своїх повноважень вони приступили досить недавно.

Фахівці Держпраці відповіли на запитання присутніх.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)