У Маловисківському районі відбувся семінар з питань трудового законодавства, охорони та гігієни праці

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Раїса Волошин взяла участь у семінарі з питань трудового законодавства, охорони та гігієни праці сільськогосподарськими підприємствами Маловисківського району. Семінар відбувся у Маловисківській районної державної адміністрації.

 Інспектор розглянула питання щодо використання найманої праці без оформлення трудових відносин. У виступі зауважено про наслідки для працівника і роботодавця, які погоджуються на нелегальну працю, переваги офіційного працевлаштування, про фінансову, кримінальну та адміністративну відповідальність, до якої можуть бути притягнуті роботодавці за використання нелегальної праці.

Присутнім повідомлено  про строки виплати заробітної плати, додержання  мінімальних гарантій в оплаті праці, застосування заходів впливу у зв’язку з порушенням законодавства про працю. Надано відповіді на задані питання фахівців щодо правильності визначення доплати до мінімальної заробітної плати, індексації зарплати, обчислення середньої заробітної плати.

Особливу увагу було звернуто на підстави припинення трудового договору, порядок звільнення з роботи, здійснення розрахунку.

Під час семінару розглядалися питання щодо порядку заповнення трудових книжок та їх видачі, які регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 р. № 301 „Про трудові книжки працівників" та Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58.

Присутніх повідомлено, що згідно із ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення вимог законодавства про працю на посадових осіб підприємств, незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності накладаються штрафи. Також за порушення законодавства про працю передбачена фінансова відповідальність відповідно до вимог  ст. 265 КЗпП України.

Учасникам семінару повідомлено про можливість забезпечення  інформацією та консультаціями щодо найбільш ефективних способів дотримання законодавства про працю відповідно до п.п. 31-33 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 №295.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)