Держпраці та МОП співпрацюють у напряму поліпшення стану безпеки та гігієни праці у гірничодобувній промисловості України

На виробничих об’єктах шахти Ювілейна ПрАТ «Суха Балка» 15 березня 2018 року відбувся тренінг «Основи безпеки у шахтах» у рамках проекту Міжнародної організації праці «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці у гірничодобувній промисловості», що фінансується за підтримки Уряду Канади.

Участь у заході взяв Голова Держпраці Роман Чернега. 

 Зокрема, він разом з міжнародними експертами з безпеки та гігієни праці Кенічі Хіросе (Угорщина), Вікінг Хусберг (Фінляндія), Олександра Котерас (Польща), керівником шахти та учасниками тренінгу, а це провідні фахівці підприємств гірничорудної та нерудної, вугільної промисловостей шести областей України на практиці відпрацьовували навички проведення оцінки ризиків та визначення небезпек на відмітці 1420 горизонту шахти Ювілейна.

Так, навчальною програмою було передбачено відпрацювання систематичного і превентивного підходу до управління безпекою й гігієною праці в умовах південно-польового штреку та 28-ого орт-заїзду, а також ознайомлення з процесом роботи шахтного опрокиду і роботи дробарки. Зокрема, учасники тренінгу ознайомилися з повним циклом гірничо-прохідницьких робіт. Відвідали забої, стали свідками прохідницьких робіт з наступним закріпленням гірничих виробок і настилу рейкового шляху. Відвідали очисні роботи в блоці горизонту – 1340 метру, де безпосередньо поспілкувалися з шахтарями.

Під час теоретичної частини тренінгу Роман Чернега зазначив важливість аналізу наявного стану безпеки та гігієни праці (БГП) на добувних підприємствах України та визначення подальших потреб підприємств, а також потреб інспекторів гірничодобувної та вугільної галузей Держпраці у проведенні тренінгів з питань БГП.

«Нам ще є над чим працювати. Як у плані виховання культури охорони праці самого працівника, так і в частині самозбереження та збереження працюючого поряд колеги. Це робота не одного року, і нам потрібно спільно вирішувати ці питання», –  наголосив Голова Держпраці Роман Чернега.

Основною метою заходу, що триває три дні, є нарощування потенціалу партнерів гірничодобувної та вугільної галузі для запровадження системи управління безпекою та гігієною праці на основі ризик-орієнтованого підходу.

Учбовим курсом передбачено відпрацювання систематичного та превентивного підходу до управління безпекою та гігієною праці у відповідності до Конвенції МОП №176. А саме – визначення небезпек, оцінка ризиків, превентивні заходи.

Роман Чернега акцентував увагу на важливості впровадження ризик-орієнтованого підходу в організації роботи підприємств.  Зокрема, зазначив, що принцип risk-asistment передбачено і покладено в основу Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні.

«І своїм особистим прикладом, і тими знаннями, навичками, досвідом, які нам сьогодні надають наші міжнародні колеги, ми повинні скористатися, щоб ситуація в Україні динамічно змінювалася у кращу сторону, щоб робочий процес із залученням людей був максимально безпечний, щоб кожен працівник був проінформований про всі можливі ризики на своїх робочих місцях», – зазначив Голова Держпраці. 

     

Джерело: сайт Держпраці

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)