Охорона праці в будівельній галузі – одне із пріоритетних завдань для Управління Держпраці

Будівельна галузь – є однією з найбільш травмонебезпечних, і це не дивно, адже люди працюють на особливо небезпечних об’єктах, на висоті, з важким обладнанням та будівельним матеріалом. Маленька помилка може вплинути не лише на технологічний процес, а й вартувати здоров’я та життя працівників. Тому саме в цій галузі чітке дотримання правил з охорони праці є вкрай важливим! На цьому під час колегії зробив акцент Голова Держпраці.

 На Кіровоградщині налічується 789 суб’єктів господарювання у будівельній галузі. Протягом 2017 року фахівці Управління провели 25 перевірок суб’єктів господарювання підприємств будівельної галузі і виявили 664 порушення.

Типовими порушеннями є: відсутність дозволу від спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці на виконання робіт підвищеної небезпеки; неоформлення декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки; відсутність проектно – технологічної документації - проект організації будівництва, проект виконання робіт. Також  замовники не повідомляють за 30 календарних днів до початку основних будівельно-монтажних робіт територіальний орган Держпраці про дату початку робіт; не всі посадові особи підприємств  проходять  навчання з питань охорони праці;  вібратори  на бункерах не закриті кожухами; при роботах з огляду, очищення або ремонту бетонозмішувачів, сушильних барабанів, силосів, бункерів, камер пропарювання роботи виконуються без нарядів допуску; транспортери завантажувальних бункерів не обладнано захисним кожухом; цехи по виготовленню бетонної суміші не  обладнано вентиляцією,  звуковою та світовою сигналізаціями.

За результатами перевірок на керівників та  посадових осіб підприємств було накладено 29 адміністративних стягнень.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)