Розглянуто обов’язки керівника під час обслуговування електроустановок

За ініціативою голови Ради голів садових товариств Лівобережного масиву смт. Власівки м. Світловодська Юлії Залюбовської головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Кіровоградській області Володимир Євтушенко провів семінар для представників садових товариств (керівників, бухгалтерів, електротехнічних працівників) щодо дотримання нормативно-правових актів з охорони праці під час експлуатації електроустановок.

 Розглянуто вимоги НПАОП 40.1-1.21-98  «Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів» стосовно зобов’язань керівника забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок  відповідно до вимог чинних нормативних документів.

Для цього він повинен:

– призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку (далі – особа, відповідальна за електрогосподарство);

– забезпечити достатню кількість електротехнічних працівників;

– затвердити Положення про енергетичну службу підприємства, а також посадові інструкції і інструкції з охорони праці;

– встановити такий порядок, щоб працівники, на яких покладено обов’язки з обслуговування електроустановок, вели ретельні спостереження за дорученим їм обладнанням і мережами – оглядом, перевіркою дії, випробуванням і вимірюванням;

– забезпечити перевірку знань працівників у встановлені строки згідно з вимогами “Правил технічної експлуатации електроустановок споживачів”, (далі ПТЕ);

– забезпечити проведення протиаварійних, приймально-здавальних і профілактичних випробувань та вимірювань електроустановок згідно з правилами і нормами (ПТЕ);

– забезпечити проведення технічного огляду електроустановок.

А фахівці служб охорони праці зобов’язані контролювати безпечну експлуатацію електроустановок і повинні мати групу ІV з електробезпеки.

Також обговорювались питання щодо проведення та оформлення опосвідчення стану безпеки електроустановок. Наголошено, що регламентні роботи по проведенню опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів виконуються підприємством (власником) згідно з орієнтовним переліком робіт. Періодичність опосвідчень стану безпеки встановлена один раз на три роки, після первинного опосвідчення. Рівень безпечного стану електроустановок оформлюється актом, у якому оцінюється стан безпеки діючого електроустаткування, наявність необхідної експлуатаційної та оперативної документації в електрогосподарстві. Акт затверджується керівником підприємства (організації), власником. Акти опосвідчення стану безпеки електроустановок реєструються та зберігаються на підприємстві (організації), у власника. Копія акта, по закінченню звітного періоду, направляється в територіальні органи Держпраці.

 Опосвідчення стану безпеки тих електроустановок споживачів, що вичерпали свій ресурс, провадиться експертно-технічними центрами Держпраці або іншими спеціалізованими організаціями, які мають дозвіл Держпраці на виконання таких робіт.

  Слухачі отримали відповіді на запитання, необхідні роз’яснення та інформацію щодо отримання дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 725 і від 26 жовтня 2011 р. № 1107.

    

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)