Фахівці Управління провели консультації із новопризначеними особами

У Кіровоградському обласному комплексі (гімназія - інтернат - школа мистецтв) фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області провели консультації із новопризначеними особами – членами Комісій з перевірки знань з охорони праці, безпеки життєдіяльності органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад, закладів професійно-технічної, загальної середньої, позашкільної освіти обласного підпорядкування.

 Перед аудиторією виступили начальник відділу нагляду в АПК та СКС Ірина Чирва-Репетир, начальник відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Ольга Середа, головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Наталія Струтинська та головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Денис Гиба.

Теми виступів стосувалися переважно Закону України «Про охорону праці» та основних вимог, встановлених Законом.

Ірина Чирва-Репетир зосередила увагу на тому, що освітяни, які  працюють відразу по двох Положеннях про навчання -           Типовому положенні про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці № 15 від 26.01.2005. та  Положенні про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України (викладено у новій редакції), затвердженому наказом МОН від 22.11.2017 № 1514. Роз’яснено умови проведення інструктажів та їх види, а також спеціалізовані нормативно-правові акти, дотримання яких є безумовним в закладах освіти:

1.      Правила безпеки під час проведення навчально-виховного процесу в кабінетах (лабораторіях) фізики та хімії загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом МНС України від 16.07.2012  № 992, зареєстрованого в Мінюсті 3 серпня 2012 р. за № 1332/2164

2.      Правила безпеки під час проведення навчання з біології в загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міносвіти 15.11.2010  № 1085 зареєстрованого в Мінюсті 03.12 2010 р. за № 1215/18510

3.      Правила безпеки під час навчання в кабінетах  інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці  від 16.03.2004р. № 81, зареєстрованого в Мінюсті 17.05.2004 р.за № 620/9219

4.      Правила безпеки під час проведення занять з фізичної культури і спорту  в загальноосвітніх навчальних закладах, затверджені наказом Міносвіти від  01.06.2010  № 521, зареєстрованого в Мінюсті 09.08. 2010 р.  за № 651/17946.

Ольга Середа  роз’яснила порядок отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та декларування певних видів робіт.

  Денис Гиба розповів про електробезпеку в освітніх закладах, а Наталія Струтинська - про порядок проведення медичних оглядів певних категорій та організацію проведення лабораторно-інструментальних досліджень умов праці на робочих місцях за показниками небезпечних та шкідливих факторів виробничого середовища.

Після консультацій слухачі пройшли перевірку знань з питань охорони праці та успішно здали тести.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)