Різкі зміни кліматичних умов можуть стати причиною нестабільної роботи газових приладів

У зимовий період ймовірність отруєння чадним газом через користування опалювальними газовими приладами суттєво зростає. Різкі зміни кліматичних умов можуть стати причиною нестабільної роботи газових приладів з відводом продуктів згоряння в димохід.

 Використання побутових газових приладів при різких перепадах барометричного тиску, зниженні температури зовнішнього повітря, сильних поривах вітру та надмірних опадах вимагає постійного контролю наявності тяги в димових каналах, у тому числі і при роботі опалювальних газових приладів в нічний час. Не допускається використання морально застарілих, несправних, які не мають автоматики безпеки, опалювальних та водогрійних газових приладів, газопальникових пристроїв, так як це призводить не тільки до завищених обсягів газоспоживання, але і до зниження рівня безпеки.

 «Опалення житлових приміщень побутовими газовими плитами супроводжується утворенням смертельно небезпечного для організму людини окису вуглецю, тобто чадного газу, наявність якого в приміщенні неможливо визначити через відсутність кольору та запаху. Саме цьому використовувати газові прилади не за призначенням категорично  заборонено»

При сильних морозах і снігопадах власникам газифікованих житлових будинків, квартир рекомендується позапланово проводити огляд оголовків димових та вентиляційних каналів (ДВК), очищати їх від снігу та льоду, а чергову (планову) перевірку та очищення каналів фахівцями (з оформленням акта придатності ДВК до експлуатації) забезпечувати в терміни, визначені «Правилами безпеки систем газопостачання України». Використання димових каналів, оснащених шибером (засувкою), при користуванні побутовими газовими приладами, не допускається.

На сьогодні статистика нещасних випадків при використанні природного газу у побуті свідчить, що причинами аварій у більшості випадків є самовільне втручання в систему газопостачання та  недотримання правил безпеки.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)