Припинення трудових відносин за угодою сторін можливе тільки за наявності згоди як працівника, так і роботодавця

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Олена Коломійчук  провела семінар в ФГ «Славутич» на тему: «Припинення трудових відносин за угодою сторін».

 Пунктом 1 статті 36 КЗпП України передбачено підставу припинення трудового договору за угодою сторін. Припинення трудових відносин за цією підставою можливе тільки за наявності згоди як працівника, так і роботодавця.

Якщо працівник не бажає продовжувати трудові відносини, а роботодавець заперечує щодо їхнього припинення за угодою сторін, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні відповідно до ч.1 ст.38 КЗпП України.

Якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)