Уряд посилює контроль за смертністю і травматизмом на виробництві

Уряд України в рамках політики оновлення промисловості і захисту працівників приділяє окрему увагу посиленню контролю за смертністю та травматизмом на підприємствах. Таке рішення ухвалене з огляду на зафіксоване збільшення нещасних випадків. Так, у січні 2018 року кількість нещасних випадків із смертельним наслідком зросла на 50% - порівняно з аналогічним періодом 2017 року. На об’єктах вугільної промисловості було зафіксовано 73 нещасні випадки (у січні 2017р. – 59), на об’єктах котлонагляду та підйомних споруд – 8 (у січні минулого року – жодного), на підприємствах машинобудівної промисловості – 35 (проти 29), на транспорті - 37 (проти 31).

 З початку року на виробництві загинуло вже 39 осіб.

Однією з причин збільшення кількості травмованих і померлих став мораторій на перевірки умов праці. Не випадково 15 лютого Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект про зміни до законів щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці  №8045. Законопроект передбачає зняття мораторію на перевірки підприємств у контексті дотримання трудового законодавства, охорони і гігієни праці та гірничого нагляду, а також виконання вимог низки міжнародних договорів. Основною метою перевірок буде виконання роботодавцем своїх обов’язків із створення належних, безпечних і здорових умов праці своїм працівникам.

Правом проводити такі перевірки наділяється Державна служба України з питань праці. Порядок проведення перевірок має визначити Кабінет Міністрів України. Аби запобігти корупції під час проведення перевірок, Уряд чітко визначить предмет і частоту перевірок, а також сформує індивідуальний перелік вимог щодо безпеки праці для кожного виду бізнесу – так званий чек-лист. Це означає, що замість тисячі сторінок профільних законодавчих актів підприємцю достатньо буде вивчити всього один документ, в якому зібрані конкретні вимоги, в тому числі до створення безпечних умов праці конкретного виду бізнесу. За таким чек-листом підприємство зможе самостійно контролювати дотримання вимог щодо безпеки праці, а також запобігти перевищенню повноважень з боку контролюючого органу при проведенні перевірок.

Відновлення можливості проводити перевірки дотримання законодавства з питань праці має захистити права найманих працівників, зменшити кількість нещасних випадків на особливо небезпечних виробництвах. Йдеться про недопущення трагедій, на кшталт тої, що минулого року сталася на Шахті «Степова ДП «Львіввугілля», коли було травмовано 36 шахтарів, 8 шахтарів загинули.

Джерело: Урядовий портал

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)