Неоформлений трудовий договір тягне за собою ряд проблем

 Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області ВалентиноюУльяніною в Фермерському господарстві «Ятрань» проведено семінар  на тему: «Переваги легальної праці».

 Фахівець звернула увагу що питання легалізації зайнятості та заробітної плати населення було і залишається надзвичайно актуальним, оскільки саме від величини страхового стажу та розміру офіційної заробітної плати, з якої сплачені внески залежить рівень соціального та пенсійного захисту людини.

 Неоформлений трудовий договір тягне за собою ряд проблем для самого працівника. З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові угоди з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку.

 Досить часто працівники, погоджуючись на це, не замислюються про наслідки.   Особа, яка отримує неофіційну заробітну плату, позбавлена або обмежена у соціальній захищеності в разі тимчасової непрацездатності, оскільки у цьому випадку листи непрацездатності не оплачуються або оплачуються не в повному обсязі. Також у такій ситуації не проводяться страхові виплати в разі настання нещасного випадку на виробництві, працівник позбавлений права отримувати в повному обсязі допомогу по безробіттю у разі скорочення. Від несплати податків, внесків із тіньових доходів втрачають надходження бюджети усіх рівнів, фонди соціального страхування, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення. У сфері виплати заробітної плати мають місце випадки ухилення від оподаткування та порушення законодавства, а саме - наймані працівники офіційно одержують лише мінімальну зарплату, а решту «в конверті», а також, окремі роботодавці взагалі не платять внески за своїх найманих працівників. Змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблені гривні зможуть лише самі працівники, які насамперед повинні бути зацікавлені в тому, щоб працювати офіційно. Працівникам необхідно бути обізнаними щодо власних прав, вимагати офіційного оформлення трудових відносин, тому що тільки таким чином можна отримати гідне соціальне забезпечення.

    Присутні на семінарі   були проінформовані інспектором Управління Держпраці, щодо штрафних санкцій передбачених  ст..265 КЗпП України за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)