Надано роз’яснення щодо негативних наслідкив роботи без укладення трудового договору

  Державний інспектор праці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Терещенко провів інформаційно-роз’яснювальну акцію в смт. Устинівка та м. Долинська, Кіровоградської області.

  Найманим працівникам та роботодавцям роз’яснено негативні наслідки роботи без укладення трудового договору. Вручені інформаційні буклети з метою запобігання тінізації ринку праці.

  Також, проінформовано но про збільшення розміру мінімальної заробітної плати з 01 січня 2018 року, яка складає 3723,0 грн. У зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати збільшились і суми штрафних санкцій, які накладаються на суб’єкти господарювання у випадку порушення законодавства про праці на підставі ст. 265 КЗпП України. Так, з 1 січня 2018 року за кожного неоформленого працівника штрафна санкція складає 111 690,0 грн. (тридцять мінімальних заробітних плат).

  Було роз’яснено і про тимчасовий мараторій на проведення перевірок. Відповідно до Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»  введено обмеження на проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) до 31.12.2018. Дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органами, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України".

 На даний час Кабінетом Міністрів України не визначено перелік контролюючих органів, які матимуть право проводити перевірки.

  Отже, всі роботодавці мають час для впорядкування трудових відносин з найманими працівниками та виправлення інших порушень законодавства про працю.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)