Фахівці Управління Держпраці провели семінар щодо профілактики виробничого травматизму та нещасних випадків в закладах освіти

  Фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області за підтримки директора Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості  - центру різнобічного позашкільного навчання Ганни Суркової, провели семінар із  працівниками закладу щодо профілактики виробничого травматизму та нещасних випадків в закладах освіти по напрямкам.

  У заході прийняли участь начальник відділу нагляду в АПК та СКС Ірина Чирва-Репетир, заступник начальника відділу  організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Станіслав Сітнік, головні державні інспектори відділу нагляду в АПК та СКС Ірина Бутенко та Анна Лішеннко, головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Денис Гиба та головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Наталія Струтинська.

   В ході семінару аудиторії розповіли аналіз нещасних випадків у соціально-культурній сфері, у тому числі в закладах освіти. Із 23 випадків виробничого травматизму,  9 сталося в закладах освіти. Причини виникнення травматизму є організаційні. Види подій, що призвели до травмування потерпілих падіння - 32% (падіння потерпілих під час пересування,  падіння потерпілого з висоти). Оцінка ризиків падіння представлено в презентації  Ірини Чирви-Репетир   та окремо роз’яснені вимоги    охорони праці під час виконання робіт із застосуванням драбин дерев’яних та металевих відповідно до глави IV,  розділу 7  Правил охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями, затверджених  наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України 19.12.2013 № 966, який зареєстрований в Мін’юсті України  25 лютого 2014 р.   за № 327/25104.

 Як наслідок, Станіслав Сітнік роз’яснив основні вимоги Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров'я працівників, затвердженого постановою КМУ від 25 листопада 2009 р. №1262 та застосування їх в закладі, де велика скупченість людей та дітей різного віку.

 Ірина Бутенко та Анна Лішенко розповіли відповідно про основи організації охорони праці в позашкільних навчальних закладах та безпеці в хореографічних класах.

 Згідно із Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Мінсоцполітики від 09.01.98 №4, зареєстрованих в Міністерстві   юстиції України 10 лютого 1998 р.  за № 93/2533 про основи електробезпеки розповів Денис Гиба.

 Про   порядок організації та проведення попереднього  (при прийнятті  на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників,  зайнятих на важких роботах, роботах із  шкідливими  чи  небезпечними  умовами  праці  або таких,  де є потреба у професійному доборі,  а  також  щорічного  обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року розповіла Наталія Струтинська та роз’яснила вимоги Порядку про медичний огляд працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України 21.05.2007 №246.

  Користуючись нагодою та враховуючи специфіку позашкільних навчань вихованців закладу – малювання,  розповсюджено лист-оголошення та озвучено, що Управління Держпраці у Кіровоградській області приймає художні роботи дітей на конкурс дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей 2018»  до 15 лютого 2018 року та закликано до участі в конкурсі.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)