Інспектор надала роз’яснення про порядок розрахунку середньої зарплати

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Євгенія Краєвська провела семінар у комунальному підприємстві «Ринок Новий» (м.Кропивницький) на тему: «Додержання окремих питань законодавства про працю».

 Розглянуто питання про порядок розрахунку середньої зарплати для оплати періоду щорічної та інших видів відпусток.

Так, Міністерство соціальної політики України у своєму листі від 19.07.2017 №1692/0/101-17 зазначає, що відповідно до п. 2 Порядку №100 обчислення середньої зарплати для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплаті компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Враховуючи це, розрахунковий період для обчислення середньої зарплати за час відпусток, які надаються працівникові у зазначених у запитанні випадках, залежить не від місяця видання наказу і кількості цих наказів, а від того, у якому саме календарному місяці згідно з наказом працівникові надається відпустка.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)