Заробітна плата за час відрядження

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Раїса Волошин провела семінар з працівниками ПСП «П'ятихатське» на тему: «Гарантії і компенсації при службових відрядженнях».  

 Інспектор проінформувала, що відрядження - це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, установи, організації для виконання службового доручення поза місцем постійної роботи. Керівник підприємства або його заступник направляє працівників у відрядження наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, найменування підприємства, куди відряджається працівник, строку й мети відрядження.

Відповідно до статті 121 КЗпП України працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з службовими відрядженнями.

Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством. За відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада).

Листом Міністерства соціальної політики від 05.03.2012 р. № 204/13/184-12 передбачено, що весь період перебування у відрядженні є робочим часом працівника, за який відповідно до статті 121 КЗпП України має виплачуватись заробітна плата згідно з умовами трудового або колективного договору і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Присутнім повідомлено, що у випадку направлення працівника у відрядження необхідно порівняти суму середньоденного заробітку і денного заробітку працівника відповідно до умов трудового договору і у випадку, коли заробітна плата вища його середнього заробітку, заплатити за час відрядження заробітну плату, а якщо вищий середній заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

До денного заробітку працівника, який має порівнюватись із середньоденним заробітком, включаються всі складові заробітної плати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо.

Середньоденний заробіток визначається з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100.

При проведенні інформаційно-роз'яснювальна роботи було з’ясовано, які виплати включаються та не включаються у розрахунок середньої заробітної плати, наголошено на коригуванні виплат, що враховуються при обчисленні середнього доходу.

Згідно з пунктом 3 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати за два місяці включаються: основна заробітна плата, доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер, індексації тощо. Пунктом 4 Порядку передбачені виплати, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, в т. ч. і за час відрядження, зокрема, не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Відповідно до пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100, в разі підвищення посадових окладів та тарифних ставок середня заробітна плата в періодах, коли за працівником зберігається середній заробіток, всі виплати, що враховуються при обчисленні середнього доходу, коригуються на коефіцієнт їх підвищення. Коригування не проводиться в разі збільшення посадових окладів в зв’язку з переведенням на іншу посаду, про що зазначено  в листі Міністерства соціальної політики від 04.04.2006 р.  № 260/13/84-06.

Присутнім повідомлено штрафні санкції, передбачені ст. 265 КЗпП України. В разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Відповідно  до ст. 12 Закону України «Про оплату працi» до гарантiї з оплати працi належать і гарантiї та компенсацiї працiвникам у разi службових вiдряджень.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)