На семінарі повідомлено про тривалість відпусток окремих категорій працівників

    Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Раїса Волошин провела семінар з працівниками філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Хлібна база № 78» про порядок надання відпусток. Працівникам підприємства повідомлено про те, хто має право на відпустки та про види щорічних відпусток.

   Так, право на відпустки мають всі громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої приналежності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. Право на відпустку мають працівники, які уклали безстрокові трудові договори, трудові договори на визначений строк, на час виконання певної роботи, сезонні, тимчасові працівники і сумісники, працівники, які працюють на умовах неповного робочого часу.

  Законом України "Про відпустки" передбачені наступні види щорічних відпусток: основна відпустка, додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, додаткова відпустка за особливий характер праці, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творча відпустка, соціальні відпустки: відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, додаткова відпустка працівникам, які мають дітей,  інші додаткові відпустки, передбачені законодавством, відпуски без збереження заробітної плати.  Колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток.

  На семінарі присутнім повідомлено про тривалість відпусток окремих категорій працівників. Наприклад, працівники, зайняті на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я, мають право на додаткову відпустку, тривалістю до 35 календарних днів. Перелік посад, робота на яких дає право на отримання такої додаткової відпустки визначається за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Конкретна тривалість такої додаткової відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в таких умовах.

  Щорічні основна та додаткові відпустки надаються працівникові з таким розрахунком, щоб вони були використані до закінчення робочого року.  Чинним законодавством забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці. На прохання працівника щорічну відпустку може бути поділено на частини за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Відкликання зі щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, знищення або псування майна підприємства.   За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією, при цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

   Працівникам надано відповіді на питання стосовно відпустки без збереження заробітної плати та надання відпустка працівникам, які працюють за ЦПУ . За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.  Не користуються правом на відпустку особи, які працюють за цивільно-правовими угодами.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)